Gemeente Breda

Triple O campus Breda: AV-huis nieuwe stap op weg naar creatieve hotspot

De Triple O campus in Breda is klaar voor een volgende stap. Aangepaste afspraken over de ontwikkeling van het gebied rond de Slingerweg en de Reduitlaan maken de komst mogelijk van een Audiovisueel Verzamelgebouw (AV-huis) en drie andere gebouwen voor de creatieve industrie. Het gaat om een oppervlakte van 8.500 m2 bruto vloeroppervlak (BVO).

Het Bredase college hecht aan een kwalitatief hoogwaardige vestigingsplaats voor de creatieve sector in Breda, juist ook in deze economisch moeilijke tijden. Breda profileert zich immers als stad voor beeldcultuur. Burgemeester en wethouders kiezen voor de aanleg van een campus met een groene uitstraling, waarbij parkeren voor een deel onder de gebouwen mogelijk zal zijn. In samenwerking met het gemeentelijke grondbedrijf worden bedrijven uit de creatieve industrie gestimuleerd zich op de campus te vestigen. De planning is erop gericht in 2010 met de bouw van het AV-huis te beginnen.

De Triple O campus is een initiatief van de Gemeente Breda, Red Concepts, Provincie Noord-Brabant en REAP West-Brabant. Door de inspanning van alle partijen transformeert het gebied naar een creatieve hotspot midden in Breda. De ideeën voor Triple O leidden eerder tot de komst van het Blushuis, het Pakhuis en tot de herontwikkeling van de slangentoren.

Kostenneutraal
De ontwikkeling van het gebied wordt uitgevoerd met ontwikkelaar Red Concepts b.v . De aangepaste plannen leiden tot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de partijen en passen in de actualisatie van de ruimtelijke visie. Daarin is voorzien in ontwikkeling van 8.500 m2 bruto vloeroppervlak in plaats van de oorspronkelijke 11.223 m2 die in 2004 gepland was. Er is nu een kostenneutrale gebiedsontwikkeling mogelijk door een bijdrage van ⬠1 miljoen uit de algemene middelen en een reservering binnen het grondbedrijf van de gemeente.

Het gebied rond de Slingerweg en de Reduitlaan heeft in de historie van Breda de functie vervuld van stadsverdediging met grachten en verdedigingswerken. Het gebied is aan een stevige opmars bezig waarbij de eerste aanzet destijds werd gegeven door een nieuwe kazerne voor de brandweer. Daarop volgde de herontwikkeling van dit voormalige brandweerkazernekazerneterrein.

Â

Â

Breda, 11 november 2009