Wijkverpleegkundige terug in de wijk: Unie KBO met Solex naar Bussema

11/11/2009 14:55

Unie KBO

Vanochtend bestormden de Unie KBO en een twintigtal 'wijkverpleegkundigen' op Solex het Plein in Den Haag. Daar werden 5500 handtekeningen aangeboden aan staatssecretaris Bussemaker. Het is een steuntje in de rug voor haar plannen om de wijkverpleegkundige terug te laten keren in de wijk, te beginnen in 40 achterstandswijken. Een mooi begin, volgens de Unie KBO. 's Lands grootste seniorenorganisatie wil echter dat dit in de rest van het land gevolg krijgt. Bussemaker noemde na het ontvangen van de handtekeningen haar plannen "pas het begin". Goed nieuws voor de vele ouderen die bij hun (dagelijkse) zorg afhankelijk zijn van derden.

Getooid in verpleegkundigenkledij en lederen jas reden een twintigtal symbolische 'wijkverpleegkundigen' het Haagse Plein op dat gelegen is aan het Binnenhof. Het kleurrijke gezelschap trok de aandacht van vele omstanders en sprak ook bij staatssecretaris Bussemaker tot de verbeelding. Met een grote glimlach nam ze de maar liefst 5500 handtekeningen in ontvangst die aangeboden werden in twee enorme kussens. Letterlijk een 'steuntje in de rug' voor de plannen die Bussemaker heeft voor de terugkeer van de wijkverpleegkundige. Bussemaker kreeg de handtekeningen in handen alvorens de begrotingsbehandeling van VWS van start ging.

Bussemaker sprak haar waardering uit voor de actie van de Unie KBO. Refererend naar haar plannen om in 40 achterstandswijken de wijkverpleegkundige terug te laten komen, gaf ze aan dat dit pas het begin is. Het huidig kabinet trekt in de Miljoenennota geld uit om te beginnen met de achterstandswijken. Bussemaker wil dat dit gevolg krijgt in het hele land. Ze noemde naast de betaalde wijkverpleegkundigen ook de waarde van de vele vrijwilligers die dagelijks in touw zijn om de hulpbehoevende medemens te verzorgen of gezelschap te houden. Iets dat de Unie KBO alleen maar kan onderschrijven. De handtekeningenactie van de Unie KBO laat zien dat de plannen van Bussemaker door vele mensen worden toegejuicht. De 5500 handtekeningen werden via een 'bliksemactie' binnen twee weken verzameld.

Een wijkverpleegkundige kan de spil zijn in het leven van mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Zij of hij kent bovendien de zorgaanbieders, de wijk, de lokale welzijnsvoorzieningen, de mantelzorgers en de buren. Een spin in het web, die de juiste zorg en aandacht verleent. Iemand die signaleert wat er écht achter de voordeur plaatsvindt en zich niet met een tijdsklok in de hand door het huis hoeft te begeven. Ruim baan voor de wijkverpleegkundige, vindt de Unie KBO.

Foto : Arjen Jan Stada.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.uniekbo.nl