FNV


11-11-2009

'Balie-voorstel haalt solidariteit uit de samenleving'

De arbeidsmarkt van nu, met zijn uitzendkrachten, deeltijdwerknemers en zzp'ers, vraagt om nieuwe arbeidsverhoudingen. Werkenden moeten zelf verantwoordelijk worden voor hun sociale zekerheid, schrijft de zogeheten Baliegroep vandaag in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Tot de ondertekenaars behoren onder meer SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra en Jeroen de Glas van FNV Jong. De FNV vakcentrale ziet er echter niets in.

"Het enige dat je volgens dit voorstel overhoudt is een ministelsel sociale zekerheid. Alles dat boven dat minimum zit wordt losgelaten. Het is een ultra-individualistisch verhaal, dat haaks staat op de oplossing, namelijk collectiviteit en solidariteit. Aan zo'n `sociaal contract' wil ik niet deelnemen", zegt FNV-hoofdbestuurder Leo Hartveld.

Het manifest van de Baliegroep pleit voor een betere bescherming van zelfstandigen en flexwerkers. Dat wil de FNV toch ook? Hartveld: "Zeker. Daarom willen we bijvoorbeeld voor zzp'ers een goede regeling voor arbeidsongeschiktheid. Individueel verzekeren is heel duur, en je wordt op al je zwakheden uitgesloten. Daarnaast willen we het flexwerken aan banden leggen, omdat zij geen ontslagbescherming hebben. We zijn ook al vele jaren bezig met bijscholing en loopbaanbegeleiding: dat zijn we dus ook met het manifest eens."

Waarop richt je kritiek zich dan? "Wij komen niet tot de conclusie dat we dan maar alles individueel moeten regelen. Sparen kun je doen voor dingen waar je individueel voor kunt kiezen, zoals een sabbatical. Maar ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid heb je niet in de hand. Mensen die daardoor getroffen worden, zijn zo door hun individuele spaarpot heen. Zij vallen dan terug op dat ministelsel, een soort bijstandsuitkering. Je moet die risico's dus verplicht collectief regelen.

"Ook de problemen van zelfstandigen en flexwerkers moet je oplossen in de collectiviteit en solidariteit. Dit Balie-verhaal leidt tot een ultra-liberaal invidualisme, waarbij de sterken beter af zijn, maar degenen die met de risico's worden geconfronteerd de sigaar zijn. Daar komt nog bij dat de sociale redzaamheid in veel risicogroepen klein is."