Gemeente Bernheze


Raadsvergadering 5 en 9 november 2009, een terugblik

Op donderdag 5 november 2009 vond de raadsvergadering plaats. De raad voerde een lange discussie over de proefafsluiting van 't Dorp en de legalisatie/uitbreiding van de golfbaan De Hooge Vorssel. Op maandag 9 november 2009 is de raadsvergadering voortgezet. Hieronder een toelichting op enkele besluiten van donderdag 5 november en maandag 9 november 2009.

Proef afsluiting 't Dorp en de gevolgen voor de Hoogstraat De fracties SP en VVD dienden gezamenlijk een motie in om de verkeersproef met compleet afsluiten van 't Dorp per direct te beëindigen. Volgens deze fracties is sinds de afsluiting van 't Dorp de verkeerssituatie erg onveilig in de Hoogstraat. Veel bewoners van de Hoogstraat waren aanwezig bij de raadsvergadering om zo een signaal af te geven aan de gemeenteraad. De gemeenteraad toonde alle begrip voor de bewoners, maar de overige partijen steunden de motie niet. Zij vonden het te vroeg om nu al, na vijf weken, te stoppen. De proef wordt voortgezet. De wethouder heeft toegezegd in overleg met de bewoners van de Hoogstraat te kijken of er al enkele knelpunten aangepakt kunnen worden.

Uitbreiding golfbaan De Hooge Vorssel
In de raadsvergadering van 9 juli 2009 heeft een meerderheid van de raad uitgesproken duidelijkheid te willen over de openbaarheid en toegankelijkheid van de golfbaan voor inwoners van Bernheze, de natuurcompensatie en het erfpacht van de golfbaan. De onderhandelingsresultaten van het college van burgemeester en wethouders en de Company Club waren ook nu niet voldoende voor de raad om groen licht te geven voor de uitbreiding van de golfbaan. Een meerderheid van de raad vindt de toegankelijkheid voor alle inwoners van Bernheze nog niet goed geregeld. De fracties SP en PP93 dienden een motie van afkeuring in over het onzorgvuldig en onbehoorlijk gelopen proces. Deze motie werd niet door de meerderheid van de raad gesteund.

Opheffing gemeenschappelijke regeling Welstandszorg Noord-Brabant De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het projectplan van Welstandzorg Noord-Brabant over de opheffing van de gemeenschappelijke regeling. Vanaf 1 januari 2012 wordt de toetsing van welstand bij de vergunningverlening voor bouwplannen niet meer verricht door de gemeenschappelijke regeling Welstandszorg Noord-Brabant. De gemeenteraad besloot hiertoe omdat de opvattingen over de uit te voeren taken en de ambities over de gewenste ontwikkelingen ver uiteen liepen en niet langer door de deelnemende gemeenten werden gedeeld. In een later stadium zal de gemeenteraad nog discussie voeren over de manier waarop de welstandsadvisering vanaf 2010 vorm krijgt.

Onderzoek Rekenkamercommissie naar subsidiebeleid gemeente Bernheze De onafhankelijke Rekenkamercommissie van Bernheze heeft onderzoek gedaan naar het subsidiebeleid Welzijn van de gemeente Bernheze. Het onderzoek heeft geleid tot een tiental aanbevelingen over het subsidiebeleid en de uitvoering hiervan. De gemeenteraad heeft alle aanbevelingen overgenomen en het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven om op korte termijn eerst administratieve zaken op orde te stellen. In de commissievergadering Maatschappelijke Zaken van 1 december 2009 gaan raads- en burgerleden nog verder praten over de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie en dan met name over de beleidsdoelstellingen en de visie op maatschappelijke ontwikkelingen.

Behandeling begroting 2010: eerste termijn door fracties De begroting wordt door het college van burgemeester en wethouders opgesteld. De begroting 2010 geeft een beeld van de verwachte inkomsten en uitgaven van de gemeente in 2010. Alle politieke partijen hebben in de vergadering een algemene beschouwing gehouden over deze begroting. In de algemene beschouwing hebben zij aangegeven waar zij wel of geen geld aan willen uitgeven. Daartoe zullen zij bij de verdere behandeling van de begroting moties en amendementen indienen. In de gemeenteraadsvergadering van 12 november 2009 praat de gemeenteraad verder over de begroting en vindt de besluitvorming plaats.

Informatie
Klik hier voor de volledige besluitenlijst en de inhoud van het aangenomen amendement en de moties.
Met vragen over de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u terecht bij de griffie, telefoon (0412) 45 88 88, e-mail griffie@bernheze.org.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35