Woonbond


11-11-2009

De Key-directeur Van Gelder stapt op

Opnieuw moet een corporatiedirecteur opstappen. Algemeen directeur Jaap van Gelder van de Amsterdamse corporatie De Key zal zijn functie neerleggen per 1 januari 2010. En opnieuw heeft het vertrek een financiële aanleiding.

In 2008 maakte De Key (30.000 woningen) een verlies van bijna 32 miljoen euro. Voor 2009 wordt een verlies verwacht in dezelfde orde van grootte, terwijl in de meerjarenbegroting nog werd uitgegaan van een positief resultaat van ongeveer 30 miljoen. Uit het persbericht van De Key valt op te maken dat het verlies vooral is geleden op risicovolle projecten. De raad van commissarissen heeft daarom besloten pas op de plaats te maken met de projectontwikkeling. Voor de projecten in uitvoering heeft de bijgestelde koers geen gevolgen. Voor projecten die nog niet gestart zijn, vindt temporisering plaats. De ruimte om nog nieuwe initiatieven te ontplooien is beperkt. De nadruk ligt de komende tijd op beheersing en controle. Deze koerswijziging vraagt om een nieuw type bestuurder,' schrijft De Key op haar website. De raad van commissarissen zal op korte termijn een interim-bestuurder aantrekken. De Key zegt zich meer dan ooit te zullen concentreren op haar kerntaak: het bieden en beheren van goede en betaalbare huisvesting. 'Ook blijft onze aandacht gericht op leefbaarheid van buurten en bewonersparticipatie.
Ondanks het verlies van tientallen miljoenen, zegt de corporatie dat de financiële continuïteit van de organisatie niet in gevaar is en dat er geen ontslagen zullen vallen. Het eigen vermogen van De Key bedroeg eind 2008, 358 miljoen en de solvabiliteit 18 procent. Een jaar eerder was dat nog 21 procent.