Gemeente 's-Hertogenbosch

11-11-2009
College reageert op signalen over hostels

Het college heeft naar aanleiding van een initiatiefvoorstel "Beschermd wonen op maat voor dak- en thuislozen met een psychiatrische stoornis en chronische verslaving" van Leefbaar 's-Hertogenbosch & Rosmalen, Rosmalens Belang en Stadspartij Knillis en twee moties vreemd aan de orde van de dag (Bosch Belang en SP) haar standpunt over de hostels opnieuw bepaald. Het college beargumenteert dat hostels thuishoren in een woonwijk. Daarnaast geeft het gehoor aan het signaal dat 35 bewoners in de locatie Zuid teveel is. Tot slot bevestigt het college dat afspraken over het borgen van veiligheid en leefbaarheid in de buurt, worden gemaakt in de beheergroepen. Het college waardeert de grote betrokkenheid van de indieners van het initiatiefvoorstel en de moties en is blij te zien dat ook zij zich verantwoordelijk voelen voor een adequate huisvesting van 150 chronische dak- en thuislozen.

In een woonwijk
Het college vindt dat de hostels juist het maatwerk zijn binnen het totale scala aan vormen van wonen met zorg voor bijzondere doelgroepen. Deze trede op de woonladder voor bijzondere doelgroepen ontbreekt nu. Het college is vindt dat woningen in woonwijken en Skaeve Huser buiten woonwijken niet bedoeld zijn voor de hosteldoelgroep, maar voor andere bijzondere doelgroepen. Zorgboerderijen zijn deels wel geschikt en behoren nu ook al tot het aanbod. Het college heeft besloten niet mee te gaan in initiatieven die pleiten voor hostels buiten woonwijken, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen. De toekomstige hostelbewoners willen en kunnen wonen in woonwijken. Uitgebreid onderzoek naar Domus 3, een tijdelijk "hostel" van de Amsterdamse Goodwillcentra van het Leger des Heils op bedrijventerrein Westpoort in Amsterdam, heeft geen ander licht hierop geworpen.

Aantal bewoners
Het college heeft begrip voor de roep om kleinere hostels vanuit het perspectief van bezorgde omwonenden. Maar vanuit de collectieve verantwoordelijkheid van de gemeente is kleiner ongewenst. Bij een gelijkblijvende opgave van 150 hostelplaatsen betekenen kleinere hostels: meer locaties, meerdere malen maatschappelijk verzet, forse exploitatietekorten voor de zorginstellingen en hogere kosten voor de gemeente voor locatiekeuze, communicatie, omgevingsbeheer en beveiliging. Het college heeft besloten in algemene zin niet te kiezen voor kleinere hostels. Dit betekent namelijk dat de gemeente deels de exploitatie moet gaan betalen en daarmee dus verplichtingen van de AWBZ overneemt. De principiële verantwoordelijkheid voor langdurige zware zorg ligt bij het Rijk.

Kleiner hostel in de wijk Zuid
Het college heeft een doorrekening laten maken van een hostel van 24 plaatsen in de wijk Zuid in de Geert Grootestraat 31. Dit leidt tot een structureel ongedekt tekort van EUR 232.000. Het college realiseert zich echter dat de specifieke situatie van een hostel voor 35 plaatsen op de locatie in Zuid een zware belasting betekent voor de direct omwonenden. Het college heeft daarom na ampel beraad besloten dat het hostel in Zuid voor een kleiner aantal (tussen 24 en 28) cliënten moet worden ingericht. Gegeven het uitgangspunt van de budgetneutraliteit voor de gemeente, legt het college de consequenties van deze beslissing in principe terug bij de instellingen. Wel heeft het uitgesproken dat, als de instellingen daar niet uitkomen, de gemeente in eenmalig en alleen voor dit hostel wil bijdragen in de financiële problematiek. Het college beziet met de eigenaar/verhuurder BrabantWonen en de zorginstellingen Novadic-Kentron en de Reinier van Arkel groep of en zo ja hoe, door de partijen oplossingen te vinden zijn voor het voorkomen van de structurele tekorten die ontstaan bij een hostel van 24-28 plaatsen.

Omgevingsbeheer
Het college gaat er vanuit dat de hostels met de juiste, effectieve maatregelen op het gebied van omgevingsbeheer niet of nauwelijks voor overlast zorgen. In de beheergroepen voor de hostels in de wijken Zuid en Hintham worden in het kader van de beheerplannen afspraken gemaakt over het borgen van de leefbaarheid en veiligheid in het beheergebied. Het college wil graag samen met de leden van de beheergroepen verkennen en bepalen onder welke condities tot een (tijdelijke) sluiting van het hostel wordt overgegaan.