Gemeente 's-Hertogenbosch

11-11-2009
Medicinale heroïneverstrekking is succesvol

In september 2007 is in 's-Hertogenbosch een experiment gestart met medische heroïnebehandeling aan een groep van maximaal 20 chronisch gestabiliseerde verslaafden. Dit vindt plaats in de Multifunctionele Eenheid van Novadic-Kentron aan de Rompertsebaan. Vanaf de start van de medische heroïnebehandeling is een begeleidingscommissie MFE in het leven geroepen. Hierin zitten bewoners, politie, stadstoezicht, Novadic-Kentron en de gemeente. Zij bewaken en volgen de kwaliteit van wonen, werken en verblijven in de woonomgeving van de MFE. Met de partijen in de begeleidingscommissie is de afspraak gemaakt om in 2009 te evalueren. Belangrijkste conclusie van deze evaluatie is dat de medische heroïnebehandeling succesvol is. De lichamelijke en psychische toestand bij vrijwel alle cliënten is verbeterd. Ook op het gebied van sociaal en maatschappelijk functioneren zijn bij de meeste cliënten verbeteringen geboekt. Daarnaast blijkt dat de subjectieve veiligheid in de Rompert niet is verslechterd. Het overgrote deel van de bewoners vindt dat de situatie in de buurt gelijk is gebleven. De laatste meting in de buurt laat zien dat het aantal mensen dat vindt dat de buurt vooruit is gegaan, toeneemt. Ook objectief bezien is de veiligheid in de wijk niet verslechterd. Er is namelijk geen toename van het aantal incidenten.

Begeleidingscommissie
De vorming van de begeleidingscommissie is lastig verlopen. Het heeft van alle deelnemende partijen veel energie, tijd en inzet gekost. Vanaf het moment dat het besluit over de medische heroïnebehandeling is genomen, is er veel weerstand bij de bewoners in de Buitenpepers geweest tegen het besluit de heroïneverstrekking in hun woonwijk te laten plaatsvinden. De sfeer van wantrouwen is na verloop van tijd verdwenen en nu wordt door alle partijen in de begeleidingscommissie constructief meegedacht over de onderwerpen die aan de orde komen. Bewoners zijn nooit uit geweest op het sluiten van de medische heroïnebehandeling, maar alleen op waarborgen voor de veiligheid en leefbaarheid van hun buurt. Bewoners merkten dat er met gemeente, politie, Novadic-Kentron en stadstoezicht goede (beheers)afspraken te maken zijn. Ook merkten zij dat de medische heroïnebehandeling niet de overlast veroorzaakte waar vooraf wellicht op was gerekend. Overigens betekent een en ander niet dat de partijen het altijd met elkaar eens zijn, maar in een sfeer van wederzijds vertrouwen wordt geprobeerd mogelijke problemen op te lossen.
De ondertekenaars van het convenant hebben afgesproken om de begeleidingscommissie te handhaven en het convenant MFE Rompertstaete te verlengen.