Gemeente Stede Broec

Bouw Streekbos Paviljoen kan beginnen
Het Streekbos krijgt een nieuw multifunctioneel centrum: het Streekbos Paviljoen. Vorige week is de aannemingsovereenkomst getekend; de bouw kan beginnen. Hiermee gaat een grote wens van het Recreatieschap Westfriesland in vervulling. Naast het Recreatieschap, heeft ook gemeente Stede Broec een grote rol gespeeld bij de totstandkoming. Het ontwerp van het Paviljoen is van Breddels Architecten uit Heerhugowaard; Kuin BV zal de bouw voor zân rekening nemen. De eerste paal gaat binnenkort de grond in zodat de oplevering in het voorjaar, vlak voor het zomerseizoen, kan plaatsvinden.

Het wachten was op het oordeel van de Provincie Noord-Holland voor de ondertekening van de aannemingsovereenkomst kon plaatsvinden. Deze zomer heeft het Recreatieschap, samen met ILG-Gebiedsbureau Landschapsplan West-Friesland een subsidieaanvraag ingediend. De provincie oordeelde positief over de plannen en heeft een bedrag van ⬠360.719 uitgetrokken. De gemeente Stede Broec stopt ⬠500.000 in het project en het Recreatieschap ongeveer ⬠800.000.

Onderschrift: V.l.n.r.: dhr. J. Kuin (directeur Kuin B.V.), gemeentesecretaris dhr. W.A. de Weijer, dhr. N. Albers (directeur RSW), dhr. N. Neuvel (architectenbureau) , dhr. P. Breddels (architectenbureau), wethouder dhr. P.B. Zwaan, dhr. M. Lub (Kuin B.V.) Onderschrift: V.l.n.r.: dhr. J. Kuin (directeur Kuin B.V.), gemeentesecretaris dhr. W.A. de Weijer, dhr. N. Albers (directeur RSW), dhr. N. Neuvel (architectenbureau) , dhr. P. Breddels (architectenbureau), wethouder dhr. P.B. Zwaan, dhr. M. Lub (Kuin B.V.)
Onderkomen IVN en Orion
De huidige onderkomens van IVN (vereniging voor natuur- en milieueducatie) en Orion (vereniging voor weer- en sterrenkunde) voldoen al enige tijd niet meer. In het nieuwe gebouw krijgen ze de ruimte die ze verdienen om hun publiek nog beter van dienst te zijn. Voor het IVN komt er een ontvangstruimte op de begane grond voor bezoekers en schoolklassen. Dit wordt tevens het informatiecentrum met bibliotheek. Op de eerste verdieping is er een ruimte voor wisselende tentoonstellingen en is het mogelijk lezingen te volgen in de conferentiezaal.

Telescoopkoepel
In een gebouw met dergelijke allure en uitstraling is het nu mogelijk een telescoopkoepel met een diameter van vijf meter te plaatsen. Voor deze uitbreiding heeft Orion subsidie gekregen van de gemeente Stede Broec. Met deze subsidie is Orion goed op weg om een volwaardige publiekssterrenwacht te worden die jongeren en volwassenen kan interesseren voor weer- en sterrenkundige onderwerpen en de natuur om ons heen.
Naast deze telescoopkoepel krijgen Orion en IVN op de bovenverdieping ruimte om permanente exposities op te stellen. In een aparte ruimte wordt in de toekomst een projectieplanetarium geplaatst. Op het dakterras kunnen extra (zonne)telescopen staan.

Horecavoorzieningen
Een groot deel van de begane grond is gereserveerd voor een restaurant met bar en op het brede terras rondom het restaurant komt een ruime zitgelegenheid aan en boven het water. Aan de kant van het strand komt bovendien een cafetaria voor koffie, frisdrank en snacks. Op de plaats van het oude recreatiecentrum is een toiletgroep gepland, zodat men voor een WC-bezoek niet het Paviljoen in hoeft.

Al met al wordt het Streekbos Paviljoen een gebouw met allure waar de hele regio van kan profiteren.

Vooraanzicht Streekbos Paviljoen Vooraanzicht Streekbos Paviljoen