Gemeente Urk

Ondanks recessie, groei werkgelegenheid

De werkgelegenheid op Urk groeit. Voor het derde jaar op rij is er sprake van groei van het aantal banen op Urk.Een bovengemiddelde prestatie.

Urk telt op dit moment 8.148 banen tegenover 7.967 banen in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de provincie Flevoland. Dat komt neer op een groei van 2,3%. Hiermee presteert Urk bovengemiddeld in Flevoland.

Uit de cijfers blijkt verder de informatie- en communicatiesector zich ontwikkeld. De grootste groei van arbeidsplaatsen vindt namelijk in deze sector plaats. Daarnaast doen ook de bedrijfstakken handel en vervoer het goed. In de horeca gaat het minder goed. Het aantal banen in die sector is in het afgelopen jaar afgenomen. Dat komt overeen met het landelijk beeld, waaruit blijkt dat de horecasector flink getroffen is door de recessie.

Ook de werkloosheid ontwikkelt zich gunstig. Telde Urk in januari nog 350 werklozen, op dit moment zijn dat er nog maar 162. Het aantal werklozen is dus gehalveerd dit jaar. Afgezet tegen de overige gemeenten in Flevoland heeft Urk met een werkloosheid van 2% verreweg het laagste percentage werklozen.

Wethouder Johannes Koffeman van Economische Zaken is tevreden over de cijfers: âHet streven was om dit jaar boven de 8000 banen op Urk uit te komen. Dat heeft het bedrijfsleven ruimschoots gerealiseerd, en dat dit tijdens een recessie gebeurt is natuurlijk wel bijzonder. Verder ben ik blij verrast door het feit dat de werkloosheid, nadat deze eind vorig jaar was gestegen, weer zo sterk is gedaald. Hieruit blijkt hoe groot de werklust van onze Urker bevolking is en het geeft ook aan hoe geliefd Urker werknemers zijn bij het bedrijfsleven op en buiten Urkâ.