Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 11 november 2009 -

Onderwerp Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2

-

Geachte voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de afspraak inzake de Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, zoals gemaakt tijdens het Bestuurlijk Overleg MIRT voor het landsdeel Noord-Nederland op 10 november 2009.
Over de overige afspraken gemaakt tijdens dit bestuurlijk overleg wordt u geïnformeerd via de brief aan de Kamer naar aanleiding van alle bestuurlijke overleggen MIRT die dit najaar zijn gevoerd.

Afspraak Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2

· De Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2 maakt onderdeel uit van de lijst van vijf concrete projecten, zoals opgenomen in het RSP convenant (d.d. 23 juni 2008).

· In overleg tussen VenW, de provincie Groningen en de gemeente Groningen is een bestuurlijk voorkeursalternatief ontwikkeld.
· Rijk en regio spreken af dat het bestuurlijk voorkeursalternatief zal uitgaan van een oplossing op het bestaande tracé bestaande uit een variant met een verdiept liggende tunnelbak met overkluizingen (`tunneldeksels').
· Voor de uitvoering van het bestuurlijk voorkeursalternatief is een taakstellend budget van 624 miljoen beschikbaar, waarvan 200 miljoen ten laste komt van het MIRT. De MIRT-bijdrage is afkomstig is van de begroting van VenW en een betreft gemaximaliseerde bijdrage.

· De in deze afspraak genoemde bedragen zijn prijspeil 2007 en all in (inclusief BTW, Voorbereiding en Toezicht, Onvoorzien en Risico's).
· Het project wordt opgenomen in de planstudietabel (begroting Infrastuctuurfonds).

· Deze afspraak is vastgelegd in een bestuursovereenkomst, d.d. 10 november 2009.

Met het ondertekenen van deze bestuursovereenkomst is een verdere stap gezet in het verbeteren van de bereikbaarheid van Noord-Nederland. Het project Zuidelijk Ringweg Groningen fase 2 wordt gefinancierd uit de overheidsbijdragen die beschikbaar zijn gesteld in het kader van het Regiospecifiek Pakket Zuiderzeelijn. De afspraken uit het convenant zijn van toepassing op dit project.

a

Pagina 1 van 2





Hoogachtend,
Datum
11 november 2009

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT, Ons kenmerk VenW/DGMo-2009/10627

ir. Camiel Eurlings

Pagina 2 van 2