Gemeente Nijefurd


Koudum

Lever asbest gratis in bij de milieustraat in Koudum

Is uw woning gebouwd vóór 1993? Dan is de kans groot dat er asbest in uw woning is verwerkt. Houd hier rekening mee als u gaat verbouwen of slopen. Als u asbest wilt verwijderen, heeft u namelijk toestemming nodig van de gemeente. Alleen bij kleine hoeveelheden, minder dan 35m2, is een melding voldoende.

Is het asbesthoudend materiaal hechtgebonden, minder dan 35m² en zonder het kapot te maken te verwijderen (bijvoorbeeld geschroefd) dan kunt u dit gratis afgeven bij de milieustraat in Koudum.

Volg hiervoor onderstaande werkwijze:

* een meldingsformulier invullen en inleveren bij de balie van Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Nijefurd (te downloaden via de website of af te halen bij de balie bouw- en woningintoezicht)
* maximaal 8 werkdagen wachten op een goedgekeurde en getekende kopie van uw melding.

* het asbest zelf verwijderen (niet door een bedrijf laten doen)
* dubbel verpakken in plastic (wel persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken)

* de asbest inleveren samen met het door de gemeente goedgekeurde en getekende meldingsformulier.

Asbest bij bedrijven

Bovenstaande werkwijze geld niet voor bedrijven. Boeren, verengingen en organisaties enz, worden ook niet als particulieren gezien.

Tevens is deze regel niet van toepassing als het asbesthoudend materiaal meer is dan 35m². of als het te slopen bouwwerk meer dan 10m³ sloopafval bevat. Dan moet u eerst toestemming vragen bij de gemeente.

Meer informatie

Voor vragen kunt u bellen met de asbestdeskundigen van de Gemeente Nijefurd:

De heer J.A. Rienstra, tel. (0515)-54 8817 of mobiel 06 129 345 20.

De heer R. Blaeser, tel. (0515)-54 8836 of mobiel 06 105 984 07

p.s: houd het asbest in ieder geval apart van ander afval. Het is niet toegestaan om het verwijderde asbest bij het gewone vuil op straat te zetten. Daarmee kunt u de gezondheid van andere mensen in gevaar brengen.