Ministerie van Economische Zaken

Vijftien miljoen euro voor innovaties elektrisch rijden

11 november 2009 | nieuwsbericht | Innovatiebeleid | Innovatieprogramma's

Het kabinet stelt 15 miljoen euro beschikbaar om innovatieve plannen voor elektrische voertuigtechnologie te stimuleren. Het geld is bedoeld voor bedrijven en onderzoeksinstellingen die technologie ontwikkelen die `dicht op de productiefase' zit.

De subsidie kan worden aangevraagd voor projecten die het gebruiksgemak van de elektrische auto verbeteren. Hierbij kan worden gedacht aan het lichter maken van de voertuigen, het verbeteren van de botsveiligheid en het rijcomfort en het verbeteren van de accu's. De aandachtsgebieden zijn chassis en body, electric powertrain, control, auxiliary equipment en integratie.

Banengroei

De subsidieregeling HTAS-EVT moet bijdragen aan banengroei en omzetgroei in de elektrische autobranche, vermindering van het brandstofverbruik en verhoging van de verkeersveiligheid.

Het kabinet stelt in de 'Aanpak Elektrisch Rijden' in totaal 65 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van elektrisch rijden in Nederland. Ambitie van het plan is om van Nederland in de periode 2009-2011 het gidsland en internationale proeftuin voor elektrisch rijden te maken.