Provincie Overijssel

Schone grond voor voormalige wasserij in Oldenzaal

De bodem onder een voormalige chemische wasserij aan de Ootmarsumsestraat in Oldenzaal (Glinde Esch) is ernstig verontreinigd. Zonder passende saneringsmaatregelen kan de verontreiniging zich verder verspreiden. Hierdoor zijn gezondheidsrisico's aanwezig in het pand op de bronlocatie. Daarnaast bestaat het gevaar dat de nabijgelegen waterwinning van Vitens vervuild wordt. De provincie Overijssel maakt de sanering mogelijk.

De risico's voor de gezondheid worden veroorzaakt door uitdamping van de verontreiniging. Dit vindt nu slechts plaats in het pand op de bronlocatie. Hier zijn direct (tijdelijke) maatregelen voor getroffen. De verontreiniging zit erg diep en is onderweg naar een waterwinlocatie van Vitens. Ook hier zullen maatregelen worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

De kosten voor deze sanering van het terrein, dat een woningbouwlocatie is waar versneld woningbouw mag plaatsvinden, worden geraamd op enkele miljoenen euro. Om deze plannen uit te voeren heeft de gemeente Oldenzaal extra inzet nodig van 1,6 miljoen euro. Naast de bijdrage voor de herontwikkeling van het gebied van 1 miljoen, doet de Provincie een extra bijdrage van 1,6 miljoen euro.

"Noodzakelijk", aldus gedeputeerde Dick Buursink, waarnemend portefeuillehouder Bodem. "De grond is daar erg verontreinigd en een schone, veilige en gezonde leefomgeving is belangrijke voor alle bewoners van de provincie. Het risico van uitdamping en het risico van verspreiding van de verontreiniging richting de nabijgelegen drinkwaterwinning van Vitens is aanwezig en daar moeten we niet aan denken. De grond moet zo snel mogelijk gesaneerd worden. Ook zodat men dan verder kan met het vernieuwingsplan Glinde Esch."

De gemeente Oldenzaal streeft er naar om begin 2010 de plannen voor de sanering klaar te hebben. Na het doorlopen van alle procedures, zoals aanbesteding, kan dan eind 2010 begonnen worden met de sanering van deze verontreiniging.