Provincie Overijssel

200.000 euro extra voor kavelruil in Overijssel

Gedeputeerde Staten stellen voor dit jaar EUR 200.000,- extra beschikbaar voor vrijwillige kavelruil via de subsidieregeling kavelruil. Daarmee komt het totale budget voor 2009 voor deze regeling op EUR 325.000. Met het extra geld kan naar verwachting circa 600 hectare landbouwgrond geruild worden. Daarmee verbetert de verkaveling en wordt de concurrentiepositie van de deelnemende agrarische bedrijven versterkt.

Met de subsidieregeling kavelruil stimuleert de provincie de realisatie van kleinschalige kavelruilen, de zogenaamde `driehoeksruilen'. De Dienst Landelijk Gebied voert de regeling voor de provincie uit. Voor 2009 had de provincie een bedrag van EUR 125.000 beschikbaar gesteld voor circa 375 hectare aan ruilingen.

Gedeputeerde Piet Jansen (Landelijk gebied, landbouw en water): "De subsidieregeling blijkt zeer succesvol. Het budget voor dit jaar is al helemaal op en er ligt nog een flink aantal subsidieaanvragen. Wij willen de landbouwsector in deze moeilijke tijd graag een impuls geven en hebben daarom besloten het budget voor dit jaar te verhogen." De verbetering van de ruimtelijke structuur van de grondgebonden landbouw is een belangrijke doelstelling in het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk gebied Overijssel. De provincie wil in de periode 2007 tot en met 2013 de verkaveling van in totaal 27.000 landbouwgrond verbeteren. Dat gebeurt langs drie sporen, via integrale (land)inrichtingsprojecten, door middel van planmatige kavelruil en via het stimuleren van 'losse kavelruil'.

GeĂŻnteresseerde boeren kunnen contact opnemen met Annelies Pauw van Dienst Landelijk Gebied via telefoonnummer 026 378 12 00.