Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

5 november 2009

Bewerkt licht verhoogt rendement zonnecel

Het rendement van zonnecellen kan met bijna een derde worden verhoogd door lichtdeeltjes in het zonlicht in tweeën te splitsen. Dat dit splitsen mogelijk is, blijkt uit onderzoek van Linda Aarts, scheikundige aan de Universiteit Utrecht. Met een speciaal materiaal zette ze één blauw of groen lichtdeeltje om in twee infrarode. Aarts promoveert op 11 november.

Veel gangbare zonnecellen zetten slechts 15% van de lichtenergie om in elektriciteit doordat ze niet alle kleuren in het zonlicht optimaal gebruiken. Met zogenaamde lanthanide-ionen wist de promovendus de kleur van licht aan te passen. De lanthanide-ionen 'knippen' blauwe en groene lichtdeeltjes op in twee infrarode lichtdeeltjes. Hierdoor levert het blauwe en groene deel van het zonnespectrum twee keer zoveel stroom.

Productie

De techniek is nog niet klaar om direct in productie te worden genomen maar heeft hiervoor wel potentie. Zo zijn materialen met lanthanide-ionen relatief goedkoop en zijn methoden om deze te verwerken al goed bekend. Soortgelijke materialen worden momenteel namelijk al veel gebruikt in TL-buizen en beeldschermen.