Provincie Utrecht

Steun voor voorstel twee gemeenten in Vecht- en Plassengebied

10-11-2009 -

Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht zijn het met de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties eens dat samenvoeging van de gemeenten Abcoude en De Ronde Venen en samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen de beste oplossing is voor de versterking van de bestuurskracht in het Vecht- en Plassengebied. Gelet op het gewijzigde draagvlak bij de gemeenten is het voorstel van de staatssecretaris een goed alternatief voor het eerdere voorstel zoals verwoord in het herindelingsadvies van de provincie Utrecht.

Voor de vorming van de nieuwe Vechtgemeente door samenvoeging van Breukelen, Loenen en Maarssen is er voldoende draagvlak. Het draagvlak voor de vorming van de nieuwe Venengemeente is beperkt. Alles overziende moet echter geconstateerd worden dat de vorming van de twee nieuwe gemeenten door vier van de vijf betrokken gemeenten wordt genoemd als één van de voorkeuren. Tevens blijkt uit de uitspraken van de gemeenteraden dat er niet een gedragen alternatieve variant bestaat voor de versterking van de bestuurskracht. Voor het referentievoorstel - de vorming van de nieuwe gemeente Vecht en Venen
- bestaat geen draagvlak.

Omdat provinciale staten van Utrecht op 19 mei 2008 het herindelingsadvies hebben vastgesteld, gericht op de samenvoeging van de gemeenten Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen tot de gemeente Vecht en Venen, stemmen wij onze concept-zienswijze af met provinciale staten. Dit zal gebeuren in de extra vergadering van de statencommissie Bestuur, Europa en Middelen op 12 november.

Tot onze vreugde lijkt er nu - na een jarenlang proces om te komen tot versterking van de bestuurskracht in het Vecht- en Plassengebied - een resultaat te komen dat aan onze randvoorwaarden voldoet.