Raad van State


woensdag 11 november 2009
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant om subsidie te verlenen voor jeugdzorg. Stichting De Parel had om de subsidie verzocht. Het provinciebestuur heeft de weigering gebaseerd op de Beleidsregel flexibele subsidies jeugdzorg provincie Noord-Brabant 2007. Volgens het provinciebestuur voldoet de zorg die de stichting aanbiedt niet aan de vereiste kwaliteit. De stichting is het daar niet mee eens en ging in beroep bij de rechtbank. De rechtbank in 's-Hertogenbosch oordeelde in februari 2009 dat het provinciebestuur de subsidie niet mocht weigeren op grond van de Beleidsregel. De wet zou dat niet toestaan, aldus de rechtbank. Zowel het provinciebestuur als de stichting komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het provinciebestuur biedt de wet wél de mogelijkheid om de subsidie te weigeren op grond van de Beleidsregel. De stichting verzet zich met name tegen een overweging van de rechtbank over het maximale subsidiebedrag. (zaaknummer 200902477/1)

13.15 uur

Zitting over de weigering door de minister van
Ontwikkelingssamenwerking om subsidie te verlenen voor een drinkwatervoorziening in Ghana. Een bedrijf uit Balk dat is gespecialiseerd in machines en installaties op het gebied van waterzuivering had om subsidie verzocht voor het project 'Assin Fosu Water Works & Supply'. Het project bestaat uit het aanleggen van onder meer een waterzuiveringsinstallatie in Ghana. De minister heeft de subsidie geweigerd omdat de installatie meer drinkwater zou produceren dan in het Ghanese gebied nodig is. Hierdoor blijft een deel van de capaciteit ongebruikt en levert het project te weinig op om investeringen in de toekomst te kunnen dekken. Volgens de minister is het project daarom niet economisch duurzaam. Het bedrijf betwist dit en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Leeuwarden verklaarde in maart 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. (zaaknummer 200903128/1)