Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Succes moet je vieren!

IJsselmonde helpt inwoners om mee te doen

IJsselmonde vierde vorige week dat een flink aantal inwoners, met hulp van deelgemeentelijke werkgelegenheidsprojecten, de kans hebben gegrepen mee te doen aan de samenleving. Om het succes van de inwoners te vieren werden vier feestelijke bijeenkomsten georganiseerd.

In het Koetshuis aan de Kasteelweg kwam op maandag 26 oktober een zeer diverse groep mensen bijeen. Eén ding hadden ze gemeen: allemaal hebben ze zich ingezet om hun positie in de maatschappij te verbeteren. Daarom trakteerde de deelgemeente hen op een buffet met, na afloop van de gezellige avond, een grote bos bloemen en een certificaat Sterk Werk, uitgereikt door portefeuillehouder Nurten Karisli. Deelnemer Gemma is de deuren langsgegaan om mensen voor de projecten te werven. Jaap vertelt niet zonder trots dat hij nu kans maakt op een functie als redacteur. Anderen zijn nog aan het uitzoeken waar hun interesse en talenten liggen.

Onbenutte kwaliteiten
Lia Dam, directeur van OK IJsselmonde, één van de organisaties die de deelnemers heeft begeleid, legt uit dat het vinden van de juiste match kern is van hun aanpak. Veel mensen hebben al vaak te horen gekregen wat ze niet kunnen. Wij kijken juist naar wat ze wel kunnen en wat ze leuk vinden om te doen.

Op dinsdag 27 oktober was de jeugd aan de beurt. Jongeren zonder duidelijke dagbesteding zijn door de consulent Werk&Scholing terugbegeleid naar school of naar werk. Tijdens een tochtje op een rondvaartboot kregen ook zij een certificaat uit handen van Karisli. De ambitie van Nandi sprong daarbij het meest in het oog: Na mijn MBO opleiding wil ik HBO studie volgen en dan rechten studeren. Ik wil namelijk advocaat worden.

Iedereen moet meedoen
Het vertrekpunt van de deelgemeente IJsselmonde is dat iedereen mee moet doen en niemand aan de kant blijft staan, vertelt Karisli. Meedoen betekent voor iedereen iets anders. Voor jongeren die nog een hele toekomst voor zich hebben, is het vaak het volgen van een opleiding. Voor anderen is het vrijwilligerswerk of het vinden van een baan die bij ze past. Ik ben trots op het feit dat onze werkgelegenheidsprojecten zulke goede resultaten boeken, maar meer nog ben ik trots dat deze deelnemers de kans hebben gegrepen verbetering te brengen in hun situatie. Ook al is die soms complex.