Arcadis NV

Arnhem, 11 november 2009

ARCADIS resultaten beter dan verwacht


o Netto operationele winst in derde kwartaal 12% hoger o Bedrijfsopbrengsten stijgen 10%, autonome daling stabiel op 7% o Voortgaande groei in infrastructuur, stabilisatie in milieu, gebouwen zwak
o Marge blijft boven 10% dankzij kostenbesparingen o Overname van Malcolm Pirnie draagt goed bij aan omzet en winst o Vooruitzichten voor heel 2009 naar boven bijgesteld: van lichte daling naar lichte stijging netto operationele winst

ARCADIS (EURONEXT: ARCAD), de onderneming die internationaal adviezen, ontwerpen, ingenieurs- en managementdiensten levert, heeft in het derde kwartaal een netto operationele winst geboekt van EUR 18,2 miljoen, 12% meer dan vorig jaar. De omzet steeg 10% tot EUR 470 miljoen, mede door de overname van Malcolm Pirnie begin juli. De autonome omzetdaling stabiliseerde op 7%. Tegenover voortgaande autonome groei in infrastructuur stond een versterkte daling bij gebouwen en een duidelijk verminderde teruggang bij milieu. De beter dan verwachte resultaten werden bereikt door uitstekende prestaties in infrastructuur en milieu waardoor de marge boven 10% bleef, terwijl ook Malcolm Pirnie een goede bijdrage leverde. Door een zwakkere Amerikaanse dollar was het valuta-effect op omzet en resultaat gering.

In de eerste negen maanden nam de omzet toe met 4% tot EUR 1,3 miljard, mede door een positief valuta-effect van 3%. Door de recessie daalde de omzet autonoom met 5%. De teruggang bij milieu en gebouwen werd deels gecompenseerd door groei in infrastructuur. De netto operationele winst steeg 6% tot EUR 50,8 miljoen, ondanks herstructureringslasten van EUR 7,6 miljoen. Door goede beheersing van het werkkapitaal was de kasstroom hoog.

Het begin juli overgenomen Malcolm Pirnie, een toonaangevend Amerikaans advies- en ingenieursbedrijf in de water- en milieumarkt (1700 medewerkers, omzet $392 miljoen), is vanaf het derde kwartaal geconsolideerd. Deze overname geeft een leidende positie in de sterk groeiende watermarkt en een top 10 positie in Amerika.

Bestuursvoorzitter Harrie Noy zei: "De positieve resultaten zijn toe te schrijven aan onze sterke marktposities, strikte kostenbeheersing en een sterke focus van onze medewerkers op klanten. Overheidsinvesteringen zorgen ervoor dat de infrastructuurmarkt op peil blijft. In het derde kwartaal zijn enkele grote GRiP® contracten binnen gehaald waardoor bij de milieuactiviteiten stabilisatie zichtbaar is. De gebouwenmarkt blijft bijzonder uitdagend, vooral doordat private investeringen sterk zijn afgenomen. De overname van Malcolm Pirnie begint nu al vruchten af te werpen in de vorm van talloze initiatieven voor marktsynergie."

Belangrijkste Cijfers
Bedragen in EUR miljoen, tenzij anders vermeld Derde kwartaal Eerste negen maanden
2009 2008 D 2009 2008 D
Bedrijfsopbrengsten 470 427 10% 1.302 1.254 4%
Bruto toegevoegde waarde 318 284 12% 895 850 5% EBITA 29,8 30,3 -2% 86,1 87,2 -1%
EBITA recurring 1) 32 30,3 6% 88,3 87,2 1%
Netto winst 13,9 11,4 22% 50,7 40 27%
Idem per aandeel (in EUR) 0,21 0,19 11% 0,82 0,66 24% Netto operationele winst 2) 18,2 16,3 12% 50,8 47,8 6% Idem per aandeel (in EUR) 2) 0,28 0,27 4% 0,82 0,79 4% Gem. aantal uitstaande aandelen (mln) 65,6 60,6 62,1 60,5


1) Exclusief effect aandelenparticipatieprogramma Stichting Lovinklaan; zie toelichting onder derde kwartaal
2) Vóór amortisatie en niet-operationele items

Derde kwartaal

De bedrijfsopbrengsten stegen 10%. Het valuta-effect was 1%, terwijl acquisities 16% bijdroegen, vooral door de overname van Malcolm Pirnie aan het begin van het derde kwartaal. De autonome omzetdaling stabiliseerde op 7%.

De bruto toegevoegde waarde (omzet van eigen medewerkers) nam toe met 12%. Het valuta-effect was 1%, de bijdrage van acquisities 17%. Door minder uitbesteding aan derden bedroeg de autonome daling 6%.

Autonome omzetgroei was er vooral in Nederland en Polen en in mindere mate Frankrijk. Door de slechte omstandigheden in de vastgoedmarkt trad vooral in Engeland en bij RTKL een daling van activiteiten op. In de Verenigde Staten nam de omzet toe door de overname van Malcolm Pirnie maar autonoom trad een daling op, zij het minder dan in voorgaande kwartalen door het aantrekken van de milieuactiviteiten.

In de EBITA zit EUR 2,2 miljoen kosten in verband met het aandelenparticipatieprogramma van Stichting Lovinklaan, grootaandeelhouder van ARCADIS. Onder dit programma kunnen medewerkers ARCADIS aandelen kopen van de Stichting tegen korting. In 2009 hebben deelnemers tevens eenmalig bonusaandelen gekregen. Hoewel de kosten van het programma volledig voor rekening komen van de Stichting, moeten deze onder IFRS via de winst- en verliesrekening van de onderneming lopen. Dit resulteert in de eerder genoemde eenmalige post van EUR 2,2 miljoen, die als non-recurring is aangemerkt. De reguliere kosten van het huidige Lovinklaan programma bedragen circa EUR 0,1 miljoen per kwartaal. Er is geen effect op de kasstroom noch op het vermogen van de onderneming.

De recurring EBITA steeg met 6% tot EUR 32,0 miljoen. Acquisities droegen hieraan 16% bij, het valuta-effect was gering. De autonome daling van 10% was gelijk aan die in het eerste halfjaar en was mede het gevolg van een lagere bijdrage uit de verkoop van carbon credits door trage procedures. Zonder dit effect was de autonome daling 8%. Deze werd vooral veroorzaakt door winstdalingen in Engeland en bij RTKL onder invloed van slechte condities in de gebouwenmarkt en door een herstructureringslast van EUR 2,3 miljoen voor verdere aanpassing van de organisatie. Daar stond tegenover dat vooral in Nederland en de Verenigde Staten de goede prestaties werden voortgezet. De marge (recurring EBITA als percentage van de bruto toegevoegde waarde) bleef met 10,1% op een goed niveau (2008: 10,7%). Exclusief de impact van carbon credits was de marge 10,3%.

De financieringslasten bedroegen EUR 3,3 miljoen. Dit is hoger dan in het voorgaande kwartaal door de overname van Malcolm Pirnie maar lager dan de EUR 5,4 miljoen (exclusief effect van derivaten) in 2008. Dit komt door het lagere werkkapitaal, terwijl in 2008 koersverliezen op leningen in Brazilië een negatief effect hadden. De belastingdruk is wat vertekend door de kosten van het Lovinklaan programma. Exclusief deze impact was de belastingdruk 34,6%, iets hoger dan de 32,4% vorig jaar.

De netto operationele winst (waarin de kosten van het Lovinklaan programma niet zijn meegenomen) steeg 12% tot EUR 18,2 miljoen. Dit is beter dan de ontwikkeling van de EBITA door lagere financieringslasten en een geringer belang derden door minder winst uit Brazilië.

Eerste negen maanden

De bedrijfsopbrengsten stegen 4%, terwijl de bruto toegevoegde waarde 5% toenam. Het valuta-effect was 3%, de bijdrage van acquisities 6%. Autonoom daalde de omzet 5%. Door minder uitbesteding bleef de autonome daling van de eigen activiteiten beperkt tot 4%.

De recurring EBITA steeg 1% naar EUR 88,3 miljoen. Acquisities droegen 7% bij, het valuta-effect was 4%. Autonoom trad een daling op van 10% mede door een lagere bijdrage vanuit carbon credits. Exclusief dit effect was de autonome daling 7%. Deze werd mede veroorzaakt door een herstructureringslast van EUR 7,6 miljoen. De marge (recurring EBITA als percentage van de bruto toegevoegde waarde) bedroeg 9,9%, exclusief de impact van carbon credits 10,2%, vergelijkbaar met de 10,3% in 2008.

De afwikkeling begin 2009 van derivaten had een gunstig effect op de financieringslasten van EUR 7,5 miljoen. Exclusief de effecten van derivaten daalden de financieringslasten naar EUR 7,0 miljoen (2008: EUR 12,2 miljoen). Dit kwam door lagere marktrentes, minder werkkapitaal en een koerswinst op leningen in Brazilië die in 2008 nog koersverlies opleverden.

De netto operationele winst nam toe met 6% tot EUR 50,8 miljoen en ontwikkelde zich gunstiger dan de EBITA. Tegenover een hogere belastingdruk stonden lagere financieringslasten en een geringer belang derden door een lagere winstbijdrage uit Brazilië.

Ontwikkelingen per marktsegment
De hierna genoemde cijfers betreffen de bedrijfsopbrengsten en gelden voor de eerste negen maanden van 2009 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, tenzij anders vermeld.

o Infrastructuur
De omzet steeg 17%. Het valuta-effect was min 1%. De bijdrage van acquisities van 10% kwam vooral van de wateractiviteiten van Malcolm Pirnie die volgend jaar in een aparte business line worden opgenomen. Autonoom groeide de omzet 9%, de bruto toegevoegde waarde 5%. Het verschil kwam door veel uitbesteding bij energieprojecten in Brazilië. De autonome groei zwakte wat af doordat in de Verenigde Staten de lokale overheidsmarkt onder druk staat en het stimulus package nog nauwelijks effect heeft. In Brazilië en Chili vertraagt de groei door minder private investeringen. In Europa resulteerden overheidsinvesteringen in sterke groei in Nederland, Polen, België en Frankrijk.
o Milieu
De omzet bleef gelijk aan vorig jaar. Het valuta-effect was 6%, de bijdrage van acquisities 7% (LFR, SET en milieuactiviteiten Malcolm Pirnie). De autonome daling bedroeg 13%, maar bleef bij de bruto toegevoegde waarde beperkt tot 4% door minder uitbesteding. In het kwartaal nam de eigen omzet autonoom slechts 1% af wat duidt op stabilisatie van de milieuactiviteiten. Dit kwam mede door het winnen van twee grote GRiP® contracten in de Verenigde Staten met een totale waarde van $170 miljoen. In Europa groeide de omzet, vooral door meer werk voor de overheid. In Brazilië liep de omzet bij industriële klanten terug terwijl in Chili mijnbouwbedrijven zorgden voor groei. o Gebouwen
De omzet was 10% lager bij een valuta-effect van 3%. Autonoom daalde de omzet met 13%, de bruto toegevoegde waarde met 15%. Het verschil komt door de groei van facility management in Nederland met veel werk derden. In het kwartaal versnelde de autonome omzetdaling, mede doordat vorig jaar nog groei werd gerealiseerd. De commerciële vastgoedmarkt is vrijwel overal slecht met binnen ARCADIS de grootste impact in Engeland en bij RTKL waar de activiteiten sterk terug liepen. De diensten voor industriële klanten in België leden eveneens onder de recessie. Naast facility management groeide in de Verenigde Staten projectmanagement voor scholen en overheidsgebouwen.

Vooruitzichten

Hoewel de eerste signalen van economisch herstel vooral in de Verenigde Staten zichtbaar zijn, kan het nog enige tijd duren voor de effecten daarvan op de voor ARCADIS relevante markten merkbaar zijn. Dat betekent aanhoudende onzekerheid over marktontwikkelingen.

De infrastructuurmarkt is robuust doordat overheden blijven investeren, mede om economisch herstel te versnellen. In Europa lopen grote programma's voor verbetering van infrastructuur. In Nederland betreft het investeringen in upgrading van het spoor en vergroting van wegcapaciteit. In Polen is ARCADIS betrokken bij de grote doorgaande verbindingen terwijl in België en Frankrijk grote design build projecten op stapel staan. In de Verenigde Staten zal het stimulus package in 2010 effect gaan sorteren. De vraag naar diensten op watergebied neemt toe mede door klimaatverandering. In Zuid Amerika zwakt de sterke groei van de afgelopen jaren af. De Olympische Spelen in 2016 in Brazilië bieden nieuwe kansen.

In de milieumarkt zorgen regelgeving en duurzaamheid voor een gezond fundament. Hoewel door de recessie de vraag van bedrijven naar milieudiensten is gedaald, lijken de activiteiten in de Verenigde Staten te stabiliseren. De recente GRiP® contracten laten zien dat klanten de downturn benutten om zich op hun kernactiviteiten te concentreren. Ook werd ARCADIS recent geselecteerd als één van de hoofdaanbieders voor het wereldwijde milieuprogramma van de Amerikaanse luchtmacht van $3 miljard. Door onze geavanceerde technologie, vendor reduction en outsourcing van milieuwerk door klanten kunnen we marktaandeel vergroten. Energiebesparing en reductie van CO2 uitstoot zijn nieuwe thema's die werk genereren.

De gebouwenmarkt is het sterkst getroffen door de crisis. Zowel in Engeland als voor RTKL zijn de marktcondities uitdagend zonder dat op korte termijn herstel wordt verwacht. RTKL compenseert de teruggang in de Amerikaanse en Engelse commerciële markt deels door projecten in Azië (vooral China) en het Midden Oosten. In Amerika leidt de discussie over de gezondheidszorg tot vertraging bij ziekenhuisprojecten. Voor al onze diensten blijft de focus gericht op niet-commerciële segmenten, die profiteren van stimuleringsgelden. Facility management is een groeimarkt, omdat het voorziet in de behoefte om kosten te besparen.

Bestuursvoorzitter Harrie Noy concludeert: "Door ons tijdig aan te passen hebben we tot nu toe de recessie redelijk het hoofd kunnen bieden. Onze orderportefeuille is ten opzichte van eind 2008 stabiel dankzij een goede orderinstroom over de gehele linie, deels tenietgedaan door contractopzeggingen in gebouwen. In alle drie de marktsegmenten profiteren we van stimulering door de overheid. Omdat de capaciteit is aangepast zal ook de komende kwartalen de omzet lager zijn. Behoud van marges heeft prioriteit, met opvang van prijsdruk door kostenbesparing en een sterk klantgerichte benadering. Dit jaar is er geen bijdrage uit verkoop van energieprojecten wat vorig jaar in het vierde kwartaal EUR 2,2 miljoen netto winst opleverde. Vanwege de gunstige resultaten in het derde kwartaal zijn de vooruitzichten voor heel 2009 naar boven bijgesteld: van een lichte daling naar een lichte stijging van 0 - 5% van de netto operationele winst. Dit is onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden."

Klik hier voor de financiële tabellen

Over ons:
ARCADIS is een internationale onderneming die projectmanagement, ontwerpen, adviezen en ingenieursdiensten levert voor het verbeteren van bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Infrastructuur - Milieu - Gebouwen. ARCADIS ontwikkelt, ontwerpt, implementeert, onderhoudt en exploiteert projecten. Voor bedrijven en overheden. Met meer dan 15.000 mensen en EUR 2 miljard omzet. Multinationaal aanwezig met een dicht netwerk van kantoren en kennis en ervaring van internationaal niveau. Gericht op meerwaarde voor klanten. Verantwoordelijk en betrokken, denken en doen. Resultaat telt. www.arcadis-global.nl.

Contact