Gemeente Stadskanaal

Vergadering commissie rechtsbescherming

De commissie rechtsbescherming vergadert op dinsdag 17 november 2009 en begint om 18.40 uur.

Agenda

18.40 uur

* Bezwaarschrift van de heer A. Smit en de heer M.R. de Jong tegen het besluit van burgemeester en wethouders, inhoudende dat planschade wordt toegekend tot een bedrag van 65.500,00 euro te vermeerderen met de wettelijk verschuldigde rente. Dit als gevolg van het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan Stadskanaal Kern, waarbij de oorspronkelijke winkelbestemming de bestemming `dienstverlening' heeft gekregen.

19.10 uur

* Bezwaarschrift van de heer S. Plagge tegen het besluit van burgemeester en wethouders, inhoudende dat er een bouwvergunning is verleend voor het plaatsen van een bedrijfsloods aan de Tinnegieter 38 in Stadskanaal, op het perceel, kadastraal bekend gemeente Onstwedde, sectie W, nummer 2280.

19.40 uur

* Bezwaarschrift van de heer J.R. Jansen van EP Jansen, familie Gu van snackbar Queeny, de heer Th. Groenendaal van Thijs Groenendaal Beheer B.V., de heer of mevrouw W. van der Weele van Bloemenshop de Kan v.o.f., de heer B. van der Laan, de heer L.F. Bahlmann van de MITRA, de heer J. Meijer van Foto Jitse Meijer tegen het besluit van burgemeester en wethouders, inhoudende dat er een stopverbod ingesteld wordt aan de Marktstraat in Musselkanaal.

De vergaderstukken liggen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis.

Burgerzaken gesloten

De afdeling burgerzaken in het publieksbureau is op donderdag 19 november van 8.00 tot 16.45 uur gesloten in verband met een bijscholingscursus. Na 16.45 is de afdeling weer open.

Bekendmakingen

Beleidsregels bijzondere bijstand en armoedebeleid Stadskanaal 2009

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 2 november 2009 de Beleidsregels bijzondere bijstand en armoedebeleid Stadskanaal 2009 hebben vastgesteld. De beleidsregels treden in werking één dag na deze bekendmaking dus op 12 november 2009 en werken terug tot 1 januari 2009.

De beleidsregels liggen gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in de hal van het publieksbureau in het gemeentehuis. U kunt de beleidsregels bijzondere bijstand en armoedebeleid ook bekijken op onze digitale regelingenbank.

Intrekking Beleidsregels Collectieve Ziektekostenverzekering Stadskanaal 2006

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op 2 november 2009 de Beleidsregels Collectieve Ziektekostenverzekering Stadskanaal 2006 hebben ingetrokken. Deze intrekking treedt één dag na deze bekendmaking, dus op 12 november 2009, in werking met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009.

Intrekking Verordening sociale participatie gemeente Stadskanaal

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 26 oktober 2009 de Verordening sociale participatie gemeente Stadskanaal heeft ingetrokken. Deze verordening wordt ingetrokken één dag na deze bekendmaking, dus op 12 november 2009. Het besluit tot intrekking werkt terug tot 1 januari 2009.

Aanpak Iepenwacht Groningen succesvol

De aanpak van de iepziekte in onze provincie blijkt een groot succes. Elk jaar worden minder iepen het slachtoffer van deze besmettelijke ziekte. Dit jaar is slechts 1% van de iepen uitgevallen door de iepziekte. In het jaar 2000 lag dit nog ruim boven de 10%!

Werkwijze

De inspecteurs van de Iepenwacht gaan twee keer per jaar bij alle iepen langs. De zieke bomen die zij aantreffen worden snel en zorgvuldig opgeruimd door gecertificeerde aannemers waardoor besmetting van gezonde buurbomen wordt voorkomen. Het is deze consequente aanpak die nu zijn vruchten afwerpt zo blijkt uit de jongste cijfers.

Tijd rijp voor aanplant van nieuwe iepen

Door de goede resultaten van de iepziektebestrijding komt er nu ook meer tijd en ruimte vrij bij de Iepenwacht voor het aanplanten van nieuwe iepen bij de aangesloten beheerders. Onderzoek heeft aangetoond dat de omstandigheden voor het aanplanten van iepen op grotere schaal weer geschikt zijn door de lage ziektedruk en de ontwikkeling van goede resistente iepenrassen.

Gezamenlijke aanpak voortzetten

Juist nu de gezamenlijke aanpak van de iepziekte tot zulke goede resultaten leidt is het van groot belang deze vol te houden en niet te laten verslappen. Want de iepziekte is en blijft een besmettelijke ziekte die je alleen de baas blijft door een gebiedsdekkende en consequente aanpak. Dat hebben de groenbeheerders wel van het verleden geleerd.

Uitnodiging inloopbijeenkomst Mussel

Zaterdag 14 november houdt Lefier een open huis in de nieuwe woningen aan de Molenstraat 17 en 19. Zij biedt belangstellenden de mogelijkheid om een kijkje in de nieuwe levensloopgeschikte woningen te nemen.

Plan Klamer

Tijdens dit open huis is de gemeente aanwezig met een presentatie van het Plan Klamer. In Plan Klamer worden vrije kavels uitgegeven voor het landschapsversterkend wonen in het gebied, hoek Musselweg/Molenstraat.

Uitbreiding speelterrein

Ook Plaatselijk Belang Mussel is aanwezig met een presentatie over de uitbreiding van het huidige speelterrein aan de Molenstraat. De leden van de werkgroep Spelen laten hun inmiddels vergevorderde plannen zien.

U bent van harte welkom op zaterdag 14 november van 13.00 tot 16.00 uur in de woningen Molenstraat 17 en 19 in Mussel!

Belangrijk nieuws voor iedereen tot 27 jaar

Op 1 oktober 2009 is de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) in werking getreden. Dat betekent dat je als jongere een aanbod voor werk, scholing of een combinatie van die twee krijgt, als je je meldt voor een uitkering. Pas als je dit werk/leeraanbod accepteert, kun je een (aanvullende) uitkering krijgen.

Waarom deze nieuwe wet?

De overheid wil voorkomen dat jongeren werkloos thuis zitten en niet actief zijn in de maatschappij. Daarom is er extra geld beschikbaar voor nieuwe banen en stageplaatsen voor jongeren. Het is de bedoeling dat je als jongere ook in jezelf investeert. Door je school af te maken, een vervolgopleiding te doen of door werk te accepteren. De overheid wil je nu dus vooral actief houden. En je daarmee beschermen tegen werkloosheid, armoede of sociale problemen in de toekomst.

Wat verandert er?

Het zijn vooral de regels die veranderen. Tot nu toe kreeg je een uitkering, op voorwaarde dat je zelf actief meewerkte aan het vinden van een baan. In de nieuwe situatie krijg je geen geld, tenzij je het aanbod voor scholing of werk accepteert. De bedragen van de WIJ zijn gelijk aan de bedragen van de Wet Werk en Bijstand (WWB). De gemeente is verplicht om je binnen acht weken een aanbod voor werk of scholing te doen. Als de gemeente je geen geschikt aanbod kan doen, heb je uiteraard wel recht op een uitkering.

Geldt de WIJ voor alle jongeren?

In principe geldt de WIJ voor iedereen tot 27 jaar die niet (meer) naar school gaat of niet werkt en die wel kan werken of leren. Kom je vanaf 1 oktober 2009 een nieuwe uitkering aanvragen? Dan gelden de regels van de WIJ.

Heb je al een bijstandsuitkering en ben je nog geen 27 jaar?

Dan krijg je binnenkort bericht van de gemeente waarin we uitleggen hoe en wanneer je overgaat van de WWB naar de WIJ. De overgangsperiode loopt tot 1 juli 2010.

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers van het loket Werk en Inkomen. Het loket is gevestigd in het bedrijfsverzamelgebouw A22 aan de Aziëlaan 22 in Stadskanaal, T (0599) 631 535. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Alle kinderen moeten kunnen sporten!

Het Jeugdsportfonds Stadskanaal biedt kinderen van financieel niet draagkrachtige ouders/verzorgers een kans om te gaan sporten. Het fonds betaalt voor deze kinderen de lidmaatschap en kleding.

Hoe werkt het?

De aanmelding van de kinderen (tot 18 jaar) is in handen van door het Jeugdsportfonds erkende intermediairs. U kunt bij het jeugdsportfonds navragen wie bij u in de buurt intermediair is maar u kunt ook contact opnemen met stichting leergeld, I www.leergeld.nl. Ouders/verzorgers, kinderen en sportverenigingen kunnen niet rechtstreeks een beroep doen op het Jeugdsportfonds.

Het budget is maximaal 225,00 euro per kind per jaar en wordt rechtstreeks overgemaakt aan de vereniging. De intermediair ziet er op toe dat het kind daadwerkelijk en voor langere tijd meedoet aan de sportactiviteiten van de vereniging. Als sport gelden in ieder geval alle door het NOC*NSF erkende sporten.

Meer weten?

Meer informatie en de voorwaarden vindt u op, I www.jeugdsportfonds.nl.

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag.

In de periode van 30 oktober 2009 tot 6 november 2009 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend.

Stadskanaal

* Unikenkade 46A, het uitbreiden van een woning en bouwen van een stalling, d.d. 2 november

* Zijdstukkerweg ong., het plaatsen van een hekwerk ter afrastering van een mestbassin, d.d. 3 november

* Zijdstukkerweg ong., een aanlegvergunning voor het uitgraven van een mestbassin, d.d. 3 november

Musselkanaal

* Kruisstraat 15, het verbouwen van een woning, d.d. 2 november
* Badstraat 37 en 39, het uitbreiden van twee woningen, d.d. 4 november

Onstwedde

* Dorpsstraat 38, het uitbreiden van een winkel, d.d. 4 november

Alteveer

* Populierenstraat 12, het bouwen van een garage, d.d. 3 november

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de dinsdag van alle even weken om 10.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie. De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Meer informatie: team Ruimte, de heer J. Post, T (0599) 631 434.

Openbare registers bouwplannen

Wilt u weten welke bouwplannen actueel zijn of hoe het staat met de aanvraag van een bepaalde bouwvergunning? In het gemeentehuis bij de balie van ruimte zijn registers ingericht die voor een ieder in te zien zijn.

Gehandicaptenparkeerplaats

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 3 november 2009 hebben besloten een gehandicaptenparkeerplaats aan te wijzen:
* bij de Groningerlaan 68 in Stadskanaal

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit bezwaar aantekenen bij het college van burgemeester en wethouders.

Monumentenwet

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend, dat met ingang van 11 november 2009 gedurende zes weken bij het team Ruimte, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal het volgende ter inzage ligt.

De ontwerp-wijzigingsvergunning en bouwvergunning voor het restaureren van vier bruggen:

* Brug over de sluis van het eerste verlaat aan de Unikenstraat nabij nummer 100 in Stadskanaal

* Brug over de sluis van het tweede verlaat aan de H.J. Kniggekade nabij nummer 119 in Stadskanaal

* Twee bruggen over het vijfde verlaat aan de Sluisstraat nabij nummer 145 in Musselkanaal

Burgemeester en wethouders hebben het voornemen de wijzigingsvergunning en bouwvergunning conform de Monumentenwet 1988 te verlenen.

Als u het niet eens bent met dit voornemen, dan kunt u uw zienswijze schriftelijk van 11 november 2009 tot 24 december 2009 aan burgemeester en wethouders kenbaar maken.

Ruimtelijke ordening - Vaststelling wijziging bestemmingsplan `Stadskanaal Noord'

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend dat bij besluit d.d. 3 november 2009 het wijzigingsplan `Krommewijk' is vastgesteld. Deze planwijziging maakt het mogelijk het perceel voor woondoeleinden te gebruiken.

Waar kunt u het plan en besluit inzien? Het vaststellingsbesluit ligt met het wijzigingsplan met ingang van 12 november 2009 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis te Stadskanaal. De wijziging bestemmingsplan Stadskanaal Noord met besluit is ook digitaal te raadplegen, I www.stadskanaal.nl, rubriek Politiek&Organisatie, onderdeel bestemmingsplannen.

U wilt reageren?

Belanghebbenden kunnen tegen het besluit tot vaststelling gedurende de bovengenoemde inzagentermijn beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag.

Kapvergunningen

Op 10 november 2009 zijn de volgende kapvergunningen verleend.

Stadskanaal

* Hoek Wildeplaats/Noorderdiep, 1 boom

* Hoek Drouwenerhof/Burg. Reijndersstraat, 6 bomen (herplant)
* Hunsingolaan 1, 1 boom

* Schotlandlaan 14, 1 boom

* Cederhage 16, 1 boom (herplant)

* Roosendaallaan 3, 1 boom

* Lyceumlaan 45 t/m 66, 3 bomen

Onstwedde

* Boelslaan 16, 18 (herplant), 1 boom

* 1e Achterholtsweg 3, 4 bomen

Vledderveen

* Vledderweg 10, 1 boom

Musselkanaal

* Asterstraat 2, 3 bomen (herplant)

* VV Musselkanaal, 15 bomen

* Willem Diemerstraat 2, 2 bomen

* Noorderpoortcollege Musselkanaal, 1 boom

Bezwaren tegen deze besluiten kunnen, uitsluitend schriftelijk, binnen een termijn van zes weken na de datum van vergunningverlening, bij burgemeester en wethouders worden ingediend.

* 11 november 2009