Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 300 MJ
Datum: 11 november 2009

Kerk der Friezen in Rome vaker open

Dankzij steun van de provincie Fryslân zal de Kerk van de Friezen in Rome vanaf volgend jaar vaker te bezoeken zijn. De kerk gaat op haar beurt de relatie met Fryslân onder de aandacht brengen. Commissaris van de Koningin John Jorritsma ondertekent komende zaterdag in Rome afspraken tussen de kerk en de provincie.

Al sinds de negende eeuw heeft de grond waarop de kerk staat een band met Fryslân. Bedevaartgangers uit de kuststreek van Duinkerken tot Denemarken - die toen Friezen heetten - konden er terecht. In de kerk zijn herinneringen aan Fryslân bewaard gebleven en verzameld.

De provincie vindt het van belang om de cultuurhistorie levend te houden. Nederlanders die Rome bezoeken, lopen geregeld bij de kerk binnen. Al eerder zijn restauratiewerkzaamheden aan de kerk door de provincie financieel ondersteund, zoals er ook initiatieven van Friezen waren om de historische band met de kerk aan te halen. Nu wil de provincie E10.000 per jaar uittrekken om de pelgrimsfunctie van de kerk te versterken.

Behalve op woensdagochtend en zondag zal de kerk vanaf volgend jaar ook op dinsdag- en vrijdagmiddag en op zaterdagochtend de deuren openen. Er komt onderzoek naar de verbanden tussen de Kerk der Friezen en het cultuurhistorisch erfgoed van de provincie.

De kerk - die een oecumenisch karakter kent - staat vlakbij de Sint Pieter in Vaticaanstad, waar de paus zetelt.

Ondertekening van de overeenkomst vindt plaats op zaterdag 14 november van 11.00 - 11.30 uur. Op zondagochtend 15 november is er van 10.00 - 11.00 uur een Eucharistieviering in de kerk die de RKK rechtstreeks uitzendt op Nederland 2.


---- --