Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zweed 's werelds beste grappenmaker
Nederlandse Kevin eindigt op achtste plaats op ranglijst

Amsterdam, 11 november 2009 - De strijd is gestreden. Na bijna een jaaar wachten is de ontknoping daar. Vanaf heden draagt de Zweed Jörgen Jönsson de felbegeerde titel 'Beste grap ter wereld' voor zijn mop tussen een arrogante yup en een kordate boer. Wereldwijd ontving Reader's Digest meer dan 15.000 inzendingen. Lezers van 50 verschillende, internationale Reader's Digest edities, zowel online als het magazine, streden om de titel. De Nederlandse inzending van Kevin Snaterse uit Zwolle, die de nationale titel veroverde met een klassieke vliegtuigmop, haalde uiteindelijk een mooie achtste plaats. Tweede werd Finland en derde Rusland.

Wereldgrap
'Niet al te ranzig en vooral eentje die iedereen aanspreekt, want zowel mannen als vrouwen kunnen lachen om deze grap. Daarnaast blijft het toch altijd leuk om mensen uit andere steden en landen op de hak te nemen.' Jörgen, een ondeugend ogende man, tapt graag een mopje op zijn tijd. Met zijn inzending heeft hij al heel wat lachsalvo's veroorzaakt. 'Het leukste van mijn grap is dat hij tijdloos is en dat je heel gemakkelijk de personages aan kunt passen aan het land waar je op dat moment bent,' zegt de Zweed. 'De grap spreekt gewoon iedereen aan,' verzekert hij. 'De gewone man die een arrogante eikel te grazen neemt. Naast het gebruik van stereotypen is dit wereldwijd vaak het meest aantrekkelijke thema voor moppentappers. Een interessant fenomeen, omdat er over andere onderwerpen wereldwijd juist zoveel verdeeldheid heerst,' zegt Oele Steenks, Hoofdredacteur Reader's digest.

Beste Nederlandse Moppentopper
De Nederlandse inzending voor De Beste grap eindigde op een achtste plaats op de wereldranglijst. Een grap, die zowel onder de Nederlandse als de Belgische stemmers de meest favoriete was. Kevin bedacht zijn mop tijdens een tussenuur op school: 'Ik verveelde me een beetje en zag op internet de vraag van Reader's Digest om favoriete grappen, grollen en moppen in te sturen. Ik aarzelde geen moment, want een prijs van 1000 euro kon ik natuurlijk goed gebruiken. Nooit gedacht dat ik naast die prijs uiteindelijk ook zou meestrijden voor de wereldtitel en gewoon de achtste plaats heb gehaald'.

Bijlagen
Dé Beste Grap van de Benelux
Een knappe vrouw en een verkoper zitten in het vliegtuig. De vrouw is moe en wil wat slapen, maar de verkoper stelt haar voor een spelletje te spelen. De dame weigert en draait zich om om wat te slapen, maar de verkoper dringt aan. 'Luister,' zegt hij, 'je mag de ander een vraag stellen. Wie het antwoord niet weet, moet de ander 5 euro geven.' Opnieuw weigert de vrouw en probeert zich wat te netstelen. De verkoper probeert wederom: 'We spelen het als volgt. Als jij het antwoord niet weet, geef je mij 5 euro, als ik het antwoord niet weet, krijg jij vijftig euro.' 'Vooruit dan,' zegt de vrouw en speelt mee. De verkoper begint met een vraag: 'Hoeveel bedraagt de afstand tussen de maan en de aarde?' De dame trekt haar portemonnee en geeft vijf euro aan de verkoper. Die glundert en zegt: 'Nu is het jouw beurt om mij iets te vragen.' De vrouw denkt even na en vraagt dan: 'Wat gaat met drie poten de berg op en komt er met vier poten weer vanaf?' De verkoper denkt heel diep na: hij weet het niet. Hij neemt zijn laptop en googlet wat, maar vindt het niet. De knappe vrouwe is intussen in slaap gevallen. Hij zoekt een hele poos op internet, maar vruchteloos. Uiteindelijk maakt hij de vrouw wakker, neemt hij zijn portemonnee en geeft haar 50 euro. Ze stopt het geld weg en draait zich weer om om verder te slapen, wanneer de verkoper vraagt: 'Wat was het antwoord op de vraag?' De vrouw neemt zwijgend haar portemonnee en overhandigt de verkoper 5 euro.

Dé Beste Grap van de wereld
Tijdens de jacht op het platteland, richt een goed geklede man uit Stockholm zijn geweer en schiet een eend neer. Deze landt echter op een akker en de boer claimt de prooi. Omdat beiden de eend willen hebben, oppert de boer om het geschil op ouderwetse wijze op te lossen.'Ik trap jou zo hard als ik kan in je kruis en daarna is het jouw beurt', legt hij uit. 'Wie het minste piept, krijgt de vogel.' De yup gaat akkoord. Dus de boer neemt een aanloop en trapt keihard in de edele delen van de man die vervolgens op de grond neerstort. Na twintig minuten, als het de man lukt om op te staan, hijgt hij: 'Mijn beurt.' 'Nee,' zegt de boer terwijl hij wegloopt. 'Je mag de eend houden.'

Top 10 wereldranglijst van De Beste Grap

1. Zweden

2. Finland

3. Rusland

4. Mexico

5. Verenigde Staten

6. Argentinië

7. India

8. Nederland

9. Roemenie

10. Canada

Over De Beste Grap
In januari dit jaar vroeg Reader's Digest Nederlanders en Belgen hun favoriete moppen in te sturen om zo uiteindelijk kans te maken op de nationale titel en daarna ook nog de wereldtitel. De ingezonden grappen werden beoordeeld op een viertal gewogen criteria: humorgehalte (50%), originaliteit (20%), schrijfstijl(15%) en aantrekkelijkheid voor een brede groep (15%). Twaalf Belgen en Nederlanders streden daarna in het voorjaar om de hoofdprijs van ¤ 1000,- en daarmeee uiteindelijk ook om de wereldtitel.

Over Reader's Digest
The Reader's Digest Association, Inc., is een internationale media- en marketingonderneming met meer dan 20 merken. Reader's Digest zorgt voor inspiratie, kennisontwikkeling en entertainment en brengt lezers/website bezoekers over de hele wereld met elkaar in contact. Het concern heeft vestigingen in 45 landen die boeken, tijdschriften, educatieve uitgaven en muziek- en videoproducten uitbrengen in lokale markten. Hiermee heeft Reader's Digest een totaal klantenbestand van 100 miljoen huishoudens in 79 landen opgebouwd. De onderneming publiceert 92 tijdschriften, waaronder 50 edities van Reader's Digest, het tijdschrift met de grootste oplage ter wereld, en onderhoudt 65 merkwebsites die 18 miljoen unieke bezoekers per maand genereren. De onderneming verkoopt wereldwijd 68 miljoen boeken, muziek- en videoproducten per jaar. Het hoofdkantoor is gevestigd in Pleasantville, New York.


- Einde bericht -

**