Gemeente Delft

College van B&W voor bescherming Midden-Delfland

Vandaag hebben alle burgemeesters en wethouders van de gemeenten waarvan Midden-Delfland deel uitmaakt - waaronder Delft - het landschapontwikkelingsplan (LOP) Midden-Delfland 2025 omarmd. In het LOP staan afspraken om de kwaliteiten van het gebied te behouden, te verrijken en te versterken.

In Midden-Delfland is nog veel terug te vinden van het oorspronkelijke Hollandse landschap. Daar vind je nog de koe in de wei en kan je streekproducten kopen. Je vindt er volop rust en veel ruimte om te recreëren op het water, of al fietsend of wandelend door het gebied. Daaromheen liggen prachtige historische steden als Delft, Schiedam, Rotterdam-Overschie en Maassluis.

In het LOP geven de samenwerkende gemeenten aan welke landschap-, natuur-, cultuur- en recreatiekwaliteiten van Midden-Delfland zij willen versterken. Maar ook hoe zij de openbaar vervoer-, fiets- en wandelverbindingen tussen de steden en het Midden-Delflandgebied willen verbeteren. De inzet is dat iedereen van de aanwezige rust en ruimte, landschap en natuur kan genieten. Per polder zijn in samenspraak met belanghebbenden de ruimtelijke kwaliteiten in beeld gebracht en de mogelijke ontwikkelingsrichting uitgewerkt: nieuwe paden voor wandelaars en fietsers, nieuwe natuur, betere toegangen vanuit de steden ook met openbaar vervoer en de koe in de wie stimuleren. "Ik heb veel plezier gehad bij de totstandkoming van het landschapsontwikkelingsplan Midden-Delfland. Belangengroepen en individuele burgers hebben heel veel mogelijkheden gehad en aangegrepen om te zeggen hoe zij de toekomst van Midden-Delfland zien. En in grote eensgezindheid hebben de zes betrokken overheden die ideeën verwerkt in het LOP", aldus wethouder Saskia Bolten van de gemeente Delft.

De aanleiding voor het LOP is het einde van de Reconstructiewet die het gebied sinds 1997 heeft beschermd. Om te voorkomen dat dit landelijke gebied alsnog verloren gaat door de oprukkende verstedelijking en glastuinbouw, werkt Delft vanaf 2005 samen met de gemeenten Rotterdam-Overschie, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Midden-Delfland en het Hoogheemraadschap van Delfland aan het intergemeentelijke plan om de kwaliteiten van het Midden-Delflandgebied te behouden, te verrijken en te versterken.

Met behulp van het LOP kunnen de zes gemeenten en het Hoogheemraadschap in de toekomst vragen beantwoorden als bijvoorbeeld: Wat is er nodig om de bereikbaarheid van het gebied te verbeteren? Welke toekomstige kansen kunnen we agrarische bedrijven bieden? Hoe kunnen de cultuurhistorische waarden en de natuurwaarden van Midden-Delfland het best worden versterkt? Hoe kan een positieve relatie tussen de omliggende steden en het Midden-Delflandgebied ontstaan? Hoe kan een verbinding worden gemaakt tussen het groen in de stad en het groen van Midden-Delfland?

Delft en Midden-Delfland
Het LOP wordt door de zes betrokken gemeenten uitgewerkt in bestemmingsplannen om daarmee ongewenste ontwikkelingen, zoals een verdere verstedelijking en verrommeling van het gebied, te voorkomen.

Wethouder Bolten: "Op deze manier kan het groene kerngebied van het Midden Delfland ook in de komende decennia een belangrijke functie vervullen als uitloop- en recreatiegebied voor veel Delftenaren en omwonenden uit de regio's Rotterdam en Haaglanden. Daarvoor zorgen we voor een goede wederzijdse bereikbaarheid tussen Delft en de omgeving". Voorbeelden van de genoemde wederzijdse bereikbaarheid zijn de groene verbindingen vanuit Kerkpolder en Abtswoude stad inwaarts en de verbetering van de toeristisch recreatieve route langs de Schie.

Het LOP Midden-Delfland 2025 wordt nu aan de gemeenteraad van Delft voor besluitvorming aangeboden en is te downloaden via de link www.gemeentedelft.info onder 'Bouwen/Ruimtelijke Ordening/Ruimtelijke Beleidsnota'.

Noot voor de redactie,