Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 november 2009

Vragen van de leden Tang en Vos (beiden PvdA) aan de minister van Financiën

over het feit dat ingewikkelde beleggingsproducten als spaarproducten worden gepresenteerd


1. Kent u het artikel "AFM: banken verkopen nog knollen voor citroenen"?{1}


2. Hoe kijkt u aan tegen het voorstel van de AFM om regels voor de productontwikkeling in een wettelijk kader vast te leggen, zoals dat ook geldt voor productontwikkeling in de farmaceutische industrie?


3. Heeft u van de AFM al gehoord welke extra wettelijke bevoegdheden de AFM nodig heeft om te voorkomen dat banken te complexe producten aan consumenten verkopen?


4. Kent u het product AEX-sparen van ABN Amro?{2}


5. Kent u het product Royal AEX-Obligaties van Royal Bank of Scotland?{3}


6. Kunt u, gegeven het feit dat de twee producten wat betreft systematiek identiek zijn, verklaren waarom AEX-Sparen door ABN Amro als spaarproduct in de markt wordt gezet, terwijl de Royal AEX-Obligaties door RBS als beleggingsproduct worden aangemerkt?


7. Deelt u de mening dat alle manieren van investeren van geld waarbij er een kans is dat minder dan de hoofdsom en het risicovrije rendement worden uitgekeerd, als belegging moeten worden aangemerkt en niet als spaarproduct?


8. Deelt u de mening dat als bij een product een prospectus hoort van 546 pagina's zoals bij de Royal AEX-Obligaties het een complex product is, zowel voor consumenten als professionals?{4}


9. Waarom moet je om de Structured Investor Products Internet Website van RBS te kunnen betreden de volgende verklaring afgeven: 'Ik ben een inwoner van Nederland, heb geen Amerikaanse nationaliteit en accepteer deze voorwaarden.'? Waarom mogen de producten op de Structured Investor Products Internet Website van RBS niet in de Verenigde Staten en ook niet aan Amerikaanse burgers worden aangeboden, maar wel aan burgers in de Europese Unie (artikels 3, 29 en 30 van de gebruiksvoorwaarden)?{5}


10. Heeft RBS contact gehad met de AFM bij het ontwikkelen van de Structured Investor Product Internet Website?


11. Worden op deze website knollen voor citroenen verkocht?


12. Bent u bereid de AFM te verzoeken deze website aan haar oordeel te onderwerpen, met name waar het gaat om gestructureerde of anderszins complexe producten, omdat deze aan consumenten worden aangeboden?

{1} Het Financiele Dagblad, 10 november 2009
{1} http://www.abnamro.nl/nl/prive/sparen/aex_spaarrekening/introductie.html {1} http://markets.rbs.nl/NL/Showpage.aspx?pageID=357 {1} http://markets.rbs.nl/MediaLibrary/Document/PDF/ProductDocuments/NL0009059641/NL0009059641_NL_Prospectus.pdf {1} Bijgevoegd.