Ingezonden persbericht


Persbericht

11 november 2009

Nederlandse jongeren strijden in Slowakije tegen HIV en AIDS.

Aankomend weekend gaan meer dan 40 jongeren uit Nederland naar de Europese jongerenconferentie Act Positive in Bratislava, Slowakije. De jongeren zullen deelnemen aan de conferentie waar het thema "zorg voor mensen die getroffen zijn door de effecten van HIV en AIDS".

De Slowaakse Europese Parlementariër Mikolasika heeft een videoboodschap voor de betrokken aanwezigen ingesproken. De jongeren gaan o.a. een petitie opstellen dat de EU zich houdt aan haar beleid als het gaat om zorgdragen voor de mensen die getroffen zijn door de effecten van HIV en AIDS. Na de conferentie zal deze aangeboden worden aan de Europarlementariërs die in de EU-commissie ontwikkelingssamenwerking deelnemen.

Een aantal workshops tijdens de conferentie zijn simulatiespellen. Daarmee probeert Act Positive de realiteit van jongeren in Afrika na te bootsen, om zo te ervaren welke keuzes de jongeren daar in hun omstandigheden moeten maken. Die keuzes gaan met name om vriendschap, relaties en seksualiteit. Naast de workshops zijn er seminars, discussies en leuke activiteiten te volgen en gaan de jongeren zaterdagavond het centrum van Bratislava in. Daar voeren ze actie en verzamelen ze handtekeningen, waarbij de media van Slowakije is uitgenodigd.

Europese campagne Act Positive.
Act Positive is een Europees samenwerkingsverband tussen ontwikkelings-organisaties Tear, Woord en Daad, ZOA-Vluchtelingenzorg, Kindernothilfe (Duitsland) en de HIV/AIDS bewustwordingsorganisatie ACET (Slowakije). Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk te informeren over de situatie van HIV/AIDS in ontwikkelingslanden en om samen deze dreiging te bestrijden. Want ook als Europese jongeren kunnen we dit drama niet aan ons voorbij laten gaan. Daarnaast wordt er een lobby gestart om de EU te stimuleren om het beleid rondom HIV/AIDS daadwerkelijk uit te voeren. Hiervoor zullen in twee jaar tijd één miljoen handtekeningen verzameld worden.

De cijfers rond HIV en AIDS
In een wereld zijn meer dan 40 miljoen mensen geïnfecteerd met HIV. Aangezien er al 27 miljoen mensen overleden zijn aan de gevolgen van aids, is deze ziekte een sluipmoordenaar.

En jaarlijks sterven meer mensen aan AIDS dan aan oorlogen of aan rampen zoals de Tsunami van enige jaren geleden. De gevolgen zijn dramatisch en met name de jongere generaties in Afrika en Azië worden geïnfecteerd en daarmee buiten de maatschappij gezet. Dit zijn schokkende cijfers, maar het blijft een 'ver-van-je-bed-show'. Act Positive wil deze cijfers, maar nog liever de persoonlijke verhalen van jongeren die te midden van de HIV/AIDS epidemie leven, laten horen.

***EINDE PERSBERICHT***

Act Positve
Act Positive is een Europees samenwerkingsverband tussen ontwikkelings-organisaties Tear, Woord en Daad, ZOA-Vluchtelingenzorg, Kindernothilfe (Duitsland) en de HIV/AIDS bewustwordingsorganisatie ACET (Slowakije). Act Positive richt zich op bewustwording rond de HIV/AIDS problematiek in ontwikkelingslanden. Meer informatie via www.actpositive.nl.