Ingezonden persbericht

Leeuwarden, 16 oktober 2009

Palme d'Or-winnaar openingsfilm Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival opent op woensdag 11 november in Leeuwarden haar 31ste editie met Das Weisse Band van Michael Haneke. Deze beklemmende film werd eerder dit jaar bekroond met de belangrijkste filmprijs van het filmfestival van Cannes: de Palme d'Or. De openingsfilm is het startschot voor het omvangrijke filmprogramma van het Noordelijk Film Festival, dat tot en met zondag 15 november plaatsvindt op verschillende locaties in Leeuwarden. Das Weisse Band is nog niet in de bioscopen te zien.

Das Weisse Band speelt zich af in een strak hiërarchisch georganiseerd protestants dorp, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. De baron, priester en dokter maken er, zo nodig met geweld, de dienst uit. Dan wordt het Duitse dorp opgeschrikt door enkele merkwaardige, wrede gebeurtenissen die de orde in het dorp voor altijd verstoren. Een onheilspellende film gedraaid in zwart-wit, waarbij de hand van meesterregisseur Haneke duidelijk zichtbaar is.

De openingsfilm sluit naadloos aan bij de Interregio Competitie, het kloppend hart van het Noordelijk Film Festival. Met het fenomeen 'grens' als centraal thema, is de competitie een cinematografische verbeelding van de Europese regio's in tijd, ruimte en geest. De negen deelnemende films zijn in 2009 afkomstig uit ondermeer Georgië, Turkije en Noorwegen. Allen strijden ze om de Matad'Or en de daaraan verbonden geldprijs van 10.000,- .

In aanvulling op het competitieprogramma presenteert het festival dit jaar een Interregio Panorama, met recente speelfilms en documentaires en enkele nieuwe klassiekers, waaronder het zeven uur durende Sátántangó van Béla Tarr. Daarnaast brengt het Noordelijk Film Festival een groot aantal andere filmprogramma's met bijzondere films en documentaires uit onder andere Scandinavië, Midden-Amerika en Azië. Ook is er verdieping en verbreding in de vorm van bijvoorbeeld workshops en nieuwe media. Dit veelzijdige programma wordt later bekend gemaakt.

De 31ste editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 11 tot en met zondag 15 november 2009, in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie en Filmhuis Leeuwarden. Met meer dan 25.000 bezoekers is het filmfestival één van de grootste culturele evenementen van Noord-Nederland en het grootste regionale filmfestival van het land.

/////



Ingezonden persbericht