Uitspraak Europese Commissie opent mogelijkheden voor circusbranche


HUIZEN, 20091111 -- De uitspraak dat Europese Lidstaten hun eigen regels met betrekking tot circusdieren mogen stellen opent mogelijkheden voor de circusbranche.

De European Circus Association stapte naar de Europese Ombudsman om een uitspraak van de Europese Commissie af te dwingen inzake het Oostenrijkse verbod op "wilde dieren" in circussen. De E.C. blijft bij het standpunt dat elk land zijn eigen regels mag instellen, ook al zouden deze regels in strijd zijn met de wetgeving betreffende het vrije verkeer van diensten en goederen binnen de Europese Unie.

Landelijke regels dienen - volgens de Europese Commissie - aan te sluiten bij de sociale, religieuze, culturele en economische context van het land dat de regels hanteert. Voor circussen zijn vooral de sociale en culturele context van belang. De bezoekersaantallen van circussen mét dieren maken duidelijk dat dit circus past binnen de sociale en culturele context van Nederland. Alleen al daarom is een verbod op circusdieren ongewenst.

Ook in juridisch opzicht opent de uitspraak van de Europese Commissie nieuwe wegen. De gang naar de ombudsman is niets meer en niets minder dan een van de vele stappen die moet worden gezet om te komen tot een vernietiging van het Oostenrijkse verbod. De gang van zaken is vergelijkbaar met de "zaak Winschoten".

Een verbod op circusdieren wordt alleen gewenst door een minderheid binnen de samenleving. Die wens is gebaseerd op het utopische wereldbeeld dat dieren nergens zullen lijden als de mens geen banden met dieren meer onderhoudt. Dat de vrije natuur wreder is dan de hardste dierenmishandelaar wordt gemakshalve verzwegen.

De Commissie Klassiek Circus is ontstaan uit een samenwerkingsverband van circuskenners en ervaren circusbezoekers. Op de website www.klassiekcircus.nl kunnen bezoekers de petitie tekenen en kennis nemen van nieuws en informatie over het circus mét dieren.





Ingezonden persbericht