Ingezonden persbericht


Amsterdam, 28 oktober 2009

Drie genomineerden voor de TheaterFotoPrijs 2009

Een vakjury onder leiding van Patricia Steur heeft uit meer dan 180 inzendingen de spelfoto's van Jochem Jurgens, Jan-Reinier van der Vliet en Leo van Velzen genomineerd voor de TIN TheaterFotoPrijs 2009. Deze prijs ­ voorheen de TIN/VVTP Theaterfotoprijs ­ reikt Theater Instituut Nederland uit voor de beste spelfoto van een theaterproductie van het afgelopen seizoen. Patricia Steur: "Een spelfoto moet natuurlijk een goede foto zijn, maar ook de essentie van de theaterproductie weten te vangen, daar hebben we alle inzendingen kritisch op beoordeeld". De winnaar wordt op 11 november door de juryvoorzitter bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in de Nicolaaskerk te Utrecht met speciale gast Peter Greenaway. Dan zullen ook de ander twee TIN Theaterprijzen ­ TheaterAffichePrijs en, nieuw dit jaar, de Wijnberg ScenografiePrijs ­ worden uitgereikt.

Genomineerd voor de TheaterFotoPrijs 2009:

Jochem Jurgens Jan-Reinier van der Vliet Leo van Velzen

Fotoserie Wiek Fotoserie Spelfoto Blik Woordenwoordenwoorden Boukje Schweigman/St. Stuim Merel de Groot/Grand Theatre Toneelgroep De Appel Producties

De TheaterFotoPrijs 2009
De TheaterFotoPrijs is oorspronkelijk een initiatief van de Vereniging van Vrije Producenten (VVTP) en wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt als een van de drie TIN Theaterprijzen. De jury van de TheaterFotoPrijs 2009 bestaat naast de voorzitter, fotografe Patricia Steur uit casting director en fotografie verzamelaar Hans Kemna, directeur van Foam_Fotografiemuseum Amsterdam Marloes Krijnen, directeur van het Agora Theater Lelystad Jan Gras en artistiek leider van Theatergroep DNA Sabri Saad El Hamus. Een deel van ingezonden foto's neemt het TIN op in haar uitgebreide fotocollectie die steeds meer gedigitaliseerd en in samenhang met voorstellingsgegevens ter beschikking komt.

De TIN Theaterprijzen
Met de TIN Theaterprijzen ­ de Wijnberg ScenografiePrijs, de TheaterAffichePrijs en de TheaterFotoprijs - vestigt het TIN de aandacht op vaak onderbelichte disciplines in het theatervak. Affiches, foto's en scenografie vormen doorgaans de laatste tastbare resten van een theaterproductie. Ze vertellen het verhaal van de voorstelling en de tijd waarin deze is gemaakt.

De TIN Theaterprijzen worden mede mogelijk gemaakt door Vrede van Utrecht, de Gemeente Utrecht, Centraal Museum, Atelier van Gog en Drukkerij Spinhex & Industrie, BNO en Items.