Ingezonden persbericht



Madurodam, 9 november 2009

Miniatuur Maastricht in Madurodam

Op woensdag 11 november om 12.00 uur onthult Madurodam samen met de gemeente Maastricht de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, de Helpoort en het Europamonument uit de Limburgse hoofdstad Maastricht. Loco-burgemeester Jean Jacobs van Maastricht en Friso Wesseling, burgemeester van Madurodam, verrichten de feestelijke openingshandeling. Pastoor Kurris van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek spreekt een zegegebed. Het internationale karakter van Maastricht, de rijke historie van de stad en religie staan centraal tijdens de ceremonie. De heer Ludolf van Hasselt, directeur van de permanente vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland zal ingaan op het internationale karakter van Maastricht. De internationaal bekende Zangvereniging Mastreechter Staar zorgt met haar 85 leden voor de muzikale omlijsting.

Historisch

De Maastrichtse schaalmodellen krijgen een toepasselijke plek in het historische centrum van Madurodam, tussen historische gebouwen uit Den Haag, Gouda en Amsterdam. De kruisbasiliek in romaanse stijl stamt uit de 11e eeuw en is daarmee de oudste kerk van de stad. De Helpoort uit 1229 is de oudste nog bestaande stadspoort in Nederland. In de vaderlandse geschiedenis heeft Maastricht altijd een belangrijke internationale plek ingenomen en heeft deze nog steeds. Niet alleen is de stad een grote toeristische trekpleister, er worden ook regelmatig internationale events georganiseerd.

Europamonument

Het moderne monument 'Stars of Europe' van de hand van de Italiaanse kunstenares Maura Biava onderstreept de Europese allure van de stad. In 1992 tekenden hier twaalf Europese lidstaten het Verdrag van Maastricht. Dit was de start van de Europese Unie en legde een basis voor de invoering van de euro. Hiermee is Maastricht de meest Europese stad van Nederland. Uiteraard hoort deze ook thuis in de wereldwijd vermaarde stad Madurodam!