Seminar: De Eerste Nationale Dag van de Zelforganisatie


ROTTERDAM, 20091026 -- Woensdag 11 november 2009 organiseert Stichting Zelforganisatie het seminar De Eerste Nationale Dag van de Zelforganisatie. Centraal staat 'zelforganisatie', het ogenschijnlijk spontane proces waarbij een systeem zichzelf organiseert. In een tijd waarin onze maatschappij in toenemende mate complexer wordt, zijn meer wetten en regels niet de oplossing. Volgens Stichting Zelforganisatie ligt de oplossing veel meer in het aanbrengen van zelfoplossend vermogen in onze samenleving. Het seminar laat bestuurders en wetenschappers, zoals Carolyn Corvi (voormalig VP Boeing), Maarten Ducrot (sportverslaggever), Prof. Dr. H.J. van den Herik (TiCC) en Generaal b.d. Dick Berlijn, aan het woord over zelforganisatie in de praktijk.

Zelforganisatie
De wereld om ons heen zit vol voorbeelden van zelforganisatie. Onder zelforganisatie verstaan we het proces waarbij, ogenschijnlijk spontaan, structuur in een systeem ontstaat. Spontaan wil zeggen dat er geen centrale regie is, maar dat - vaak eenvoudige - interacties en coördinatie in het systeem zorgen voor orde en stabiliteit. Voorbeelden van zelforganisatie zien we terug bij cellen (homeostase), zwermen vogels, mieren- en bijenkolonies, maar ook zelfhulpgroepen, files, wielerpelotons, massabetogingen en internet community's. Kenmerkend voor deze systemen is het gebrek aan centrale sturing, terwijl de condities die zorgen voor complexiteit en tegelijkertijd stabiliteit wel aanwezig zijn.

De Dag van de Zelforganisatie
De Dag van de Zelforganisatie is voor Stichting Zelforganisatie het jaarlijkse evenement om de kennis en toepassing van zelforganisatie te vergroten en actief uit te dragen. Het plenaire gedeelte en de parallelsessies van deze eerste editie van De Dag van de Zelforganisatie staan in het teken van het allesomvattend karakter van zelforganisatie. Bestuurders en wetenschappers zetten de condities uiteen waaronder een systeem zelforganiserend wordt, en laten zo zien hoe breed zelforganisatie in de praktijk toegepast kan worden.

Programma
MAARTEN DUCROT (sportverslaggever en ex-profwielrenner) zit het programma van De Eerste Nationale Dag van de Zelforganisatie voor. Generaal b.d. DICK BERLIJN, voormalig Commandant der Strijdkrachten, opent de plenaire sessie met een presentatie over sturing bij incidenten en crises: top-down óf decentraal met de juiste randvoorwaarden. JAAP VAN GINNEKEN (publicist) en JAAP PETERS (organisatie-activist) wijden uit over het potentieel van zelforganisatie in menselijke organisaties, management en het Rijnlandmodel. Na de parallelsessies sluit CAROLYN CORVI, voormalig Vice President en General Manager of Airplane Programs, Boeing Commercial Airplanes de plenaire sessie af met een presentatie over de introductie van het concept lean manufacturing bij Boeing. CORVI gaat daarbij in op haar ervaringen met de lean enterprise, het belang van leiderschap en in het bijzonder hoe het zelforganiserend vermogen van teams kan worden vormgegeven.

Registreren en deelnemen
Het volledige programma van De Eerste Nationale Dag van de Zelforganisatie is te vinden op www.stichtingzelforganisatie.nl/programma. Geïnteresseerde kunnen zich registreren via www.stichtingzelforganisatie.nl. Deelname aan De Eerste Nationale Dag van de Zelforganisatie kost 199 euro (incl. lunch en borrel). Partners van Stichting Zelforganisatie nemen gratis deel.

(Einde persbericht)

Stichting Zelforganisatie





Ingezonden persbericht