Symposium VELDA in de praktijk in Vlaardingen


VLAARDINGEN, 20091105 -- Op het gebied van de implementatie van Digitale Dienstverlening richting de burger zijn vijf gemeenten van ongeveer dezelfde grootte gaan samenwerken met als doel expertise op het gebied van dienstverlening te kunnen delen. Samen werken aan synergie, efficiëntie en bovenal standaarden. Gezien de successen behaald binnen deze samenwerking wordt er op 11 november 2009 een symposium gehouden voor alle gemeenten in Nederland. VELDA wil aantonen dat samenwerking op het gebied van digitale dienstverlening Loont.

In navolging op de ervaringen binnen ANDEZ zijn de gemeenten Vlaardingen, Ede, Leidschendam-Voorburg, Delft en Alphen aan den Rijn een samenwerkingsverband aangegaan in de vorm van de VELDA Gemeenten. Lerend van de ervaringen van het ANDEZ-traject, zijn de doelstellingen binnen de VELDA samenwerking vanuit een andere invalshoek aangevlogen:
Verschuiving van theorie naar praktijk.

De doelstellingen die binnen VELDA zijn gesteld;

Kwaliteit
Vijf weten meer dan een, de samenwerking leidt tot het verbeteren van de dienstverlening. Iedere individuele gemeente heeft onvoldoende menskracht in huis met het juiste kwaliteitsniveau om de ambities van Antwoord en Andere Overheid waar te maken. Door het optimaliseren van de eigen inzet en door kennisuitwisseling, komen we tot gestandaardiseerde bedrijfsprocessen en completere oplossingen die beter aansluiten bij de wensen van de burger en de richtlijnen van de Rijksoverheid.

Lagere kosten
De VELDA-gemeenten werken met elkaar samen om een efficiencyvoordeel te behalen. Ten eerste heeft iedere gemeente individueel niet voldoende capaciteit om alle ambities te realiseren. Door de krachten te bundelen ontstaat een meer efficiënte inzet van schaarse medewerkers. Daarnaast werken gemeenten gezamenlijk aan de aanschaf/ontwikkeling van de benodigde toepassingen en componenten binnen het front- en midoffice concept, en ook aan mogelijke backoffice applicaties. Leveranciers weten dat wat zij voor een gemeente inrichten, door meer gemeenten zal worden afgenomen. Met name door de betrokkenheid van EGEM bij de ontwikkeling van de procesmodellen wordt een standaard neergezet. Dit biedt leveranciers de mogelijkheid om standaard producten te bieden. Ook leveranciers hebben onvoldoende capaciteit om voor iedere gemeente maatwerk te leveren. Maatwerk is zowel voor gemeenten als leveranciers niet efficiënt.

Meer resultaat
Door met elkaar samen te werken worden er meer producten gerealiseerd, dan elke gemeente individueel voor elkaar kan krijgen. Een product dat bij een gemeente werkt, hoeft veel minder uitgebreid te worden getest door de volgende gemeente die het product implementeert.

Voorbeeldfunctie
De VELDA-gemeenten lopen voorop in hun denken en doen qua procesinrichting en systeemarchitectuur. De opgedane ervaringen (en producten) worden opgeleverd aan EGEM, die dit op haar beurt doorgeeft aan andere gemeenten. Daarmee voorkomen we dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden.

De Focus binnen de Samenwerking ligt voornamelijk op standaardisatie en bewezen oplossingen, gebaseerd op een uniforme architectuur (conform NORA model). Middels een pragmatische aanpak worden nieuwe processen, portalen en loketten vormgegeven, waarbij er aan de EGEM standaarden en NUP doelstellingen wordt geconformeerd.

De processen worden op een standaard manier beschreven en daarna bij de VELDA gemeenten geïmplementeerd, waardoor er schaalvoordelen ontstaan. De producten kunnen efficiënter worden geïmplementeerd bij de VELDA partners, gezien de ontwikkeling van GEMMA standaarden.

De Exxellence Group past als Front- en MidOffice leverancier goed binnen de pragmatische aanpak van VELDA. Iedere gemeente afzonderlijk draagt verantwoording voor de beschrijving en realisatie van een specifiek proces. Zo is de gemeente Vlaardingen `belast' met de ontwikkeling van de belastingprocessen, Delft met de uitwerking van het klantcontactproces en draagt de gemeente Leidschendam-Voorburg zorg voor het uitkeringsproces.

De VELDA gemeenten willen graag hun praktijkgerichte visie en hun successen delen met andere gemeenten. Hiertoe is er op 11 november 2009 het VELDA symposium te Vlaardingen georganiseerd, waar de volgende onderwerpen de revue zullen passeren;

De huidige bewezen producten
Onderliggende concepten
Van idee naar realisatie
Ervaringen & tips vanuit de praktijk
Hoe de producten passen in de Nationale Standaard (Egem)
Hoe de producten passen in de Nationale Uitvoerings Programma (NUP)

Bij vragen of voor inschrijven kunt u contact opnemen met:
Amanie Ghazal of Jolanda Nap, Gemeente Vlaardingen 010 248 4400
of per e-mail via symposium@vlaardingen.nl

Exxellence Group





Ingezonden persbericht