Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aandacht voor het fenomeen Bedrijfscollecties in Nederland

NAi Uitgevers publiceert in samenwerking met Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) de publicatie:

Bedrijfscollecties in Nederland

Redactie: Jenny Barendregt, Sabrina Kamstra, Mieke van der Star, Arnold Witte Met teksten van: Arnold Witte, Edo Dijksterhuis, Pietje Tegenbosch, Riemer Knoop, Hans den Hartog Jager, Lex ter Braak Fotografie: Job Janssen

Paperback | Geïllustreerd (kleur) | 262 pagina's | Formaat: 16.5 x 22.5 cm

Ontwerp: Kummer & Herrman, Utrecht
Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, Stichting Diorapthe en het SNS REAAL Fonds Verschijnt 11 november 2009

Als bedrijven de helft van hun personeel ontslaan, blijft hun kunstcollectie dan gevrijwaard van bezuinigingen of verkoop?

Nederlandse bedrijven hebben in de afgelopen eeuw een collectie moderne kunst opgebouwd die in omvang en belang niet onderdoet voor onze openbare collecties. Maar eigendom, beheer, toezicht en toegankelijkheid zijn fundamenteel anders. In de huidige economische situatie staat het fenomeen bedrijfscollectie ter discussie en wordt de kwetsbaarheid van kunstcollecties in bedrijven en organisaties blootgelegd. Hoewel Nederlandse bedrijven gezamenlijk een grote hoeveelheid kunst bezitten, is aan 'corporate art collecting' nog weinig aandacht besteed en is het fenomeen nauwelijks onderzocht. Daarom, en omdat de meeste bedrijfscollecties niet openbaar zijn, gaat het debat over bedrijfscollecties in Nederland zelden over feiten, vaak over meningen en vooral over verwachtingen. Publieke belangstelling is er pas als ze in beslag worden genomen, als ze geveild worden, of als hun lot onzeker is.

Deze publicatie belicht verschillende perspectieven en invalshoeken met als doel meer zicht te krijgen op de dynamiek van de Nederlandse bedrijfscollecties en hun impact op de kunstwereld. Naast een wetenschappelijke analyse van het fenomeen 'corporate art collecting' en een vergelijking met buitenlandse ontwikkelingen, komen verschillende betrokkenen uit de Nederlandse kunstwereld aan het woord.

De terugkerende vraag is hoe de intrinsieke waarde van de kunst zich verhoudt tot de bedrijfsmatige doelen die deze verzamelingen vaak ook moeten dienen. Welke taken zien de verschillende partijen in het culturele veld weggelegd voor de Nederlandse bedrijfscollecties, en op welke manier wordt de kunst daarmee gediend? Het resultaat is een boeiend en prikkelend boek over een onderbelicht fenomeen in de Nederlandse kunstwereld.

Inhoud publicatie
Met artikelen van Arnold Witte die onderzoek deed naar het ontstaan, de werking en internationale context van bedrijfscollecties in Nederland. Interviews door Edo Dijksterhuis met Jacqueline d'Amécourt & Jean-Pierre Berghmans, Erik Bos, Elco Brinkman, Joop van Caldenborgh, Charlotte Dumas, Sjarel Ex, Louise Gunning-Schepers, Jetske Homan van der Heide, Stijn Huijts, Juliètte Jongma, Arjo Klamer, Jhim Lamoree, Peer Veneman, Enny Verhey, Hans Wijers. Columns van Hans den Hartog Jager, Riemer Knoop en Pietje Tegenbosch. Essay van Lex ter Braak.
Facts & Figures over de collecties van de bedrijven die lid zijn van de VBCN. Fotografie door Job Janssen.

Symposium 11 november 2009
Het verschijnen van het boek wordt begeleid door een symposium. Het symposium wordt geleid door Maarten Asscher, directeur Athenaeum Boekhandel, Amsterdam. Key-note speakers zijn twee auteurs van het boek. Arnold Witte, universitair docent Cultuurgeschiedenis aan de UvA, verrichtte het eerste onderzoek naar bedrijfscollecties in Nederland. Lex ter Braak, directeur van het Fonds BKVB, schreef een prikkelend essay over de verhouding musea - bedrijfscollecties. In twee panels reageren vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, museumdirecteuren, kunstcritici en kunstadviseurs op de vele meningen en ideeën over het fenomeen bedrijfscollecties, zoals die ook in het boek worden beschreven. Panelleden zijn onder anderen Elco Brinkman, Benno Tempel, Rutger Pontzen, Annet Gelink en Hester Alberdingk Thijm. Uw aanwezigheid wordt op prijs gesteld.

Datum Woensdag 11 november 2009

Tijd 14.00 uur - 17.15 uur

Locatie Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam

Aanmelden Aanmelden via secretariaat@vbcn.nl of www.vbcn.nl/symposium

Pers
Publicatie
Voor de aanvraag van een recensie-exemplaar van Bedrijfscollecties in Nederland en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot Esmeralda Eggen, PR & Marketing, tel 010-2010132 of e-mail eeggen@naipublishers.nl Van uw recensie ontvangen wij graag een kopie. http://www.naipublishers.nl/kunst/bedrijfscollecties.html

Symposium
Voor inhoudelijke informatie over de publicatie en het symposium kunt u contact opnemen met Alexander Strengers, voorzitter Vereniging Bedrijfscollecties Nederland/VBCN, tel. 06 52 49 62 16 of e-mail a.g.l.strengers@dnb.nl

////////////////////