Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Amsterdam, 3 november 2009


Symposium over perspectief bij vroege psychose


Ter gelegenheid van het emeritaat van prof.dr. Don Linszen belegt de divisie Psychiatrie van het AMC op woensdag 11 november het symposium 'Vroege psychose: het reële perspectief'. Vanaf het prille begin van de Adolescentenkliniek is Don Linszen de sleutelfiguur geweest in de zorg voor mensen met een vroege psychose. Voor zijn afscheidssymposium bent u van harte uitgenodigd.


Don Linszen werkt sinds 1982 bij de Adolescentenkliniek van het AMC, de kliniek voor adolescenten en jongvolwassen met een eerste psychose. In zijn vele activiteiten hebben de zorg voor en het onderzoek naar mensen met een vroege psychose voor Linszen altijd centraal gestaan. Een van zijn grootste verdiensten is de erkenning van de plaats die familieleden bij de zorg moeten innemen.
Met zijn inspanningen zorgde hij ervoor dat de eerste fase van schizofrenie nadrukkelijk op de psychiatrische kaart werd gezet en wist hij de behandeling van jongvolwassenen met een psychotische stoornis op een hoger plan te brengen. In 2008 was Don Linszen winnaar van de eerste Ria van der Heijdenprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of personen die een bijzonder prestatie hebben geleverd ten behoeve van chronische psychiatrische patiënten.


Linszens afscheidssymposium bestrijkt de voornaamste onderzoeksdomeinen waarop de vertrekkend hoogleraar zich heeft onderscheiden: predictie en preventie van psychose, vroege interventie bij psychose, cannabis en psychose en de benadering van de familie bij psychose. Tot de sprekers behoren Patrick McGorry, hoogleraar Young Mental Health aan de Universiteit van Melbourne, Robin Murray, hoogleraar Psychiatrie en decaan van het Institute of Pyschiatry in Londen, David Shiers, huisarts in Engeland en vader van een dochter met een psychose, René Kahn, hoogleraar klinische en biologische psychiatrie aan de Universiteit Utrecht en Jim van Os, hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Maastricht en aan het Institute of Psychiatry, Londen.
Het complete programma vindt u in de bijlage bij deze uitnodiging.


Noot voor de redactie (