Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 november 2009

Jan Joris Lamers ontvangt eerste Wijnberg ScenografiePrijs voor gehele oeuvre

Theatermaker en artistiek duizendpoot Jan Joris Lamers ontvangt op woensdag 11 november 2009 de eerste Wijnberg ScenografiePrijs voor zijn hele (scenografisch) oeuvre. De jury onder leiding van voorzitter Dingeman Kuilman, directeur Premsela Dutch Platform for design and fashion, was unaniem in haar keuze en noemt Lamers' inzichten en opvattingen als een grote, bepalende impuls voor het hele Nederlandse toneel.

Samen met de Wijnberg ScenografiePrijs reikt Theater Instituut Nederland op 11 november ook de overige TIN TheaterPrijzen uit; de reeds langer bestaande TheaterAffichePrijs - waarvoor tien ontwerpen zijn genomineerd -- en de TheaterFotoprijs, waarvoor drie foto(series) zijn genomineerd. Speciale spreker bij de uitreiking is Peter Greenaway

Jan Joris Lamers (1942)
Jan Joris Lamers stond aan de wieg van het Werkteater (1969) en het Onafhankelijk Toneel (1971). In 1981 richtte hij Maatschappij Discordia op, dat in lijn met de andere twee gezelschappen lak heeft aan de strikte arbeidsdeling in de kunst en de emancipatie van de toneelspeler hoog in het vaandel heeft staan. Al vanaf zijn oprichting heeft Maatschappij Discordia een sterke band opgebouwd met Vlaanderen. Jarenlang kwamen elke zomer leden van Dood Paard, 'tBarre Land, DitoDito en tgStan samen voor een Fin de Saison, tegenwoordig de Dertien Rijen. De Zuilenzaal van Felix Meritis in Amsterdam dankt zijn geroemde uiterlijk aan Lamers' ingreep in de ruimte. Behalve voor zijn eigen gezelschappen maakt hij ook regelmatig toneelbeelden voor derden, onder wie de Vlaamse choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.

De Wijnberg ScenografiePrijs
Deze prijs, die dit jaar voor het eerste wordt uitgereikt, is voor de beste scenografie en vernoemd naar Nicolaas Wijnberg (1918-2006); een van Nederlands belangrijkste en meest vernieuwende ontwerpers van na de oorlog. Dit jaar is het een oeuvreprijs van ¤ 5.000,-. Vanaf 2010 is de Wijnberg ScenografiePrijs evenals de overige TIN Theaterprijzen een seizoensprijs. De jury 2009 bestond naast voorzitter Dingeman Kuilman uit Gerardjan Rijnders - theatermaker en schrijver, Aziz - modevormgever/kunnstenaar, Sanne Danz - ruimtelijk ontwerper en Ingrid van Frankenhuyzen - hooofdredacteur Cultureel Persbureau.

De TIN Theaterprijzen
Met de TIN Theaterprijzen - de Wijnberg ScenografiePrijs, de TheaterAffichePrijs en de TheaterFotoprijs - vestigt het TIN de aandacht op vaak onderbelichte disciplines in het theatervak. Affiches, foto's en scenografie vormen doorgaans de laatste tastbare resten van een theaterproductie. Ze vertellen het verhaal van de voorstelling en de tijd waarin deze is gemaakt.

De TIN Theaterprijzen worden mede mogelijk gemaakt door Vrede van Utrecht, de Gemeente Utrecht, Centraal Museum, Atelier van Gog en Drukkerij Spinhex & Industrie, BNO, Items, VPT en P/f.



Ingezonden persbericht