Ingezonden persbericht


9 november 2009

Persinformatie · Persinformatie · Persinformatie

Bronovo biedt in nieuwe behandelkamers voor patiënten met kanker: hoofdhuidkoeling, aromazorg en luisteren naar muziek

Op woensdag 11 november neemt Bronovo officieel de nieuwe behandelkamers voor patiënten met kanker op de eerste etage van het ziekenhuis in gebruik. In deze kamers kunnen patiënten ­ in volledige rust en terzijde gestaan door familie ­ hun chemotherapie ondergaan. Een gespecialiseerd team van oncologisch verpleegkundigen staat hen hierin bij.

Per week brengen 50 tot 75 patiënten met kanker de daarvoor benodigde tijd door in deze nieuwe behandelkamers om hun chemotherapie te ondergaan. Op de nieuwe afdeling komen alle patiënten met kanker ­ zowel klinische als poliklinische patiënten van Bronovo ­ voor hun behandeling. Doordat er nu sprake is van een aparte afdeling met een gespecialiseerd team van verpleegkundigen ontstaat er een sfeer van rust, gezamenlijkheid en betrokkenheid met als doel veel aandacht voor een individuele benadering met zoveel mogelijk comfort. De afdeling in Bronovo heeft maximaal 9 plaatsen. Door de indeling hebben patiënten (en hun familie) voldoende privacy, maar kunnen ze ook in gesprek gaan met medepatiënten als ze dat willen.

Complementaire zorg
Het ondergaan van een chemotherapiebehandeling kan onaangenaam zijn en de nodige spanning met zich meebrengen. Om hier beter mee om te gaan biedt Bronovo haar patiënten als eerste in de regio Den Haag complementaire zorg aan. Deze aanvullende zorg is gericht op het helpen ontspan- nen van de patiënt tijdens de chemotherapie. Voorbeelden hiervan zijn aromazorg en het luisteren naar muziek.
Bij aromazorg wordt gebruikgemaakt van etherische oliën die door het nemen van bijvoorbeeld een voeten- en/of handenbad worden opgenomen in het lichaam en ontspanning kunnen bewerkstelligen. Luisteren naar muziek kan bijdragen in afleiding en het bieden van ontspanning. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat gevoelens van angst en eenzaamheid (enige tijd) op de achtergrond komen te staan. Daarvoor in de plaats komen gevoelens van geborgenheid en rust.

Hoofdhuidkoeling
Hoofdhuidkoeling wordt toegepast om haaruitval ten gevolge van chemotherapie te beperken. Haar- uitval ­ hoewel `slechts tijdelijk' ­ wordt door patiënten ervaren als één van de meest belastende bijwerkingen van de chemotherapie. Door koeling van het hoofd met een koelkap wordt de doorbloe- ding van de haarwortels in de hoofdhuid minder en de stofwisseling verlaagd. Hierdoor vermindert beschadiging van de haarwortels en kan het haar minder uitvallen. Dit heeft een positief effect op de

kwaliteit van leven van de patiënt en zijn naasten. "Haaruitval betekent niet alleen iets waarmee je dagelijks wordt geconfronteerd, het is ook een aantasting van je privacy. Niet iedereen hoeft te weten dat je kanker hebt, maar ja, iedereen kan het zien", aldus Odette Hesselbach, unithoofd van de afdeling.
Hoofdhuidkoeling wordt bij bepaalde soorten chemotherapie toegepast door voor, tijdens en enige tijd na de toediening van de cytostatica een koelkap op het behaarde hoofd te plaatsen. Over het algemeen is men ongeveer 2 uur langer in het ziekenhuis aanwezig.