Ingezonden persbericht


Persbericht

Leeuwarden, 10 november 2009

Speciale gasten blijven droog op Noordelijk Film Festival

Voor het Noordelijk Film Festival reizen er vanuit binnen- en buitenland deze week vele regisseurs, acteurs en juryleden af naar Leeuwarden. Tijdens het festival zullen ze onder andere filmvertoningen en premières bijwonen, inleidingen geven en vragen beantwoorden. Het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 11 tot en met zondag 15 november in de zalen van Stadsschouwburg De Harmonie en Filmhuis Leeuwarden. In het welkomstpakket zit alvast een stevige paraplu.

Van de negen geselecteerde films voor de Interregio competitie zullen vijf regisseurs aanwezig zijn bij de publieksvoorstellingen in Leeuwarden. Dit zijn:


* Rune Denstad Langlo (Noorwegen) van de film North. De film beleeft op het festival een voorpremière. Eerder won North o.a. de Fipresci Prize in Berlijn, de Transilvania Trophy in Cluj Napoca en de prijs voor Best New Narrative Film op het Tribeca Film Festival.
* George Ovashvili (Georgië) regisseur van The Other Bank. Deze film werd eerder gelauwerd met ondermeer de Best Director Award in Antalya, New Director's Showcase Award in Seattle en de Best Film en Fipresci prize in Wiesbaden.
* Klaus Händl (Oostenrijk) regisseur van März, kreeg eerder voor zijn film de Best First Film in Locarno en de Speciale jury prize in Sarajevo.
* Kamen Kalev (Bulgarije) regisseur van Eastern Plays zag zijn film in première gaan op Cannes en won de Grand Prix en Best Director Award in Tokyo en Grand Prix in Warschau.
* En Melissa de Raaf (Nederland) is co-regisseur van de Roemeense film First Of All, Felicia. Deze film ging afgelopen zomer in première in Sarajevo.

Verder zijn aanwezig: Lajos Gábor (Roemenië) acteur in Good Luck!, Ozana Oancea (Roemenië) actrice in First Of All, Felicia en Reinier Selen (Nederland) producent van Nothing Personal, winnaar van zes prijzen in Locarno en vier Gouden Kalveren in Utrecht.

De Interregio Competitie Jury, die bepaalt wie naar huis gaat met de Matad'Or en een geldprijs van ¤ 10.000,-, komt ook deels per vliegtuig. Kafka Jaworska (Polen) directrice en programmeur van het International Film Festival Tofifest in Torun en Laufey Guðjónsdóttir (IJsland) directrice van het Icelandic Film Centre komen op woensdag aan in Leeuwarden. De overige drie juryleden zijn Nederlands. Dit zijn David Verbeek, regisseur van de films Beat en Shanghai Trance (Interregio Competitie 2008), Boyd van Hoeij, filmcriticus voor onder meer Variety en Cineuropa.org en Kie Ellens, beeldend kunstenaar en directeur van de Stichting Wall House #2 in Groningen.

Daarnaast zijn er Nederlandse filmmakers die hun films zullen inleiden op het Noordelijk Film Festival, waaronder Pieter verhoeff (De Vuurtoren, Dettes Memmentaal en It Riedsel over Jannie Regnerus, ook aanwezig), Thijs Gloger (Holland, Prooidieren), Stella van Voorst van Beest (Gevangenen van de Grond), Bas Berkhout (Roos Rebergen - Weet ik niet zo goed), Hans Breetveld (Lege Maag), Danyael Sugawara (Alles Stroomt), Carin Goeijers (Dal der Zuchten), Karen Kuiper en Huib Schoonhoven (Het Land van Kok), Geertjan Lassche (De Boer die zou gaan Emigreren), Katelijne Schrama (360 Graden Horizon) en Catherine van Campen (Eeuwige Moes).

/////

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal van het festival kunt u vinden op www.noordelijkfilmfestival.nl/page.php?nodeId=875




Ingezonden persbericht