Gemeente Barendrecht

Raad stelt begroting Barendrecht vast

BARENDRECHT (woensdag 11 november 2009) -De gemeenteraad heeft gisteravond de begroting 2010 vastgesteld. Evenals bij de behandeling van de voorjaarsnota bleek bij alle besluiten het dilemma de keuze tussen ambitie en een financieel gezonde gemeente. Het is de raad gelukt een sluitende meerjarenbegroting te krijgen. Met deze begroting is een bezuiniging van vier miljoen gerealiseerd. Tevens heeft de raad de nota Reserves en Voorzieningen 2009 en de Ombuigingen 2009 met wijzigingen vastgesteld.

Aanpassingen op de begroting

Door middel van moties en amendementen heeft de raad de voorstellen van het college beïnvloed: er werden in totaal vier moties en negen amendementen ingediend. Van deze vier moties en negen amendementen zijn er elf aangenomen.

Verschillen

Een aantal in het oog springende verschillen met de voorgestelde begroting waren: de steiger van de roeivereniging wordt vervangen, op wijkregie wordt niet bezuinigd, er komt een extra handhaver (buitengewoon opsporingsambtenaar) en het Persoonsgeboden Budget (PGB) wordt minder verlaagd dan was voorgesteld. De bezuiniging op het peuterspeelzaalwerk blijft gehandhaafd. Wel gaat het college samen met de stichting SKB kijken in welk tempo de subsidie kan worden afgebouwd. Ook de externe inhuur van personeel voor de gemeente was aanleiding voor zowel een motie als een amendement. Voor de inhuur is onder meer afgesproken dat er een maximum bedrag komt hiervoor in 2010. Over de bomenkap is een motie aangenomen. In de motie wordt voorgesteld om het voorstel van Actiecomité Barendrecht Kappen nader te onderzoeken op haalbaarheid. Het besluit over de bestemming reserves grondbedrijf is uitgesteld. Dit betekent dat er nog geen besluiten zijn genomen over budgetten voor Integraal Huisvestingsplan (IHP2), infrastructuur (onder andere doorstroming wegen), Centrumontwikkeling en Zuidpolder.


Noot voor redacties