Gemeente Apeldoorn

11-11-2009

Gemeente neemt fietspadenbeheer over van RGV

Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen om het beheer van ongeveer 70 kilometer fietspad over te nemen van de Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV).

RGV is een gemeenschappelijke regeling van 27 gemeenten op de Veluwe en in de omgeving van Nijmegen. In 1999 is RGV verzelfstandigd om meer bedrijfsmatig recreatieve voorzieningen te kunnen aanbieden. RGV beheert onder andere een fietsnetwerk van meer dan 1.000 kilometer op de Veluwe. Mensen stellen steeds hogere kwaliteitseisen aan fietspaden. De verwachting is dan ook dat de RGV fietspaden BV binnen een paar jaar financieel uitgeput zal raken. Op dat moment zouden de fietspaden weer de verantwoordelijkheid van de gemeente worden. De gemeente Apeldoorn anticipeert daar nu op. Met de 'bruidsschat' van RGV en een te verwachten financiële bijdrage van de provincie Gelderland is er voldoende geld tot 2024. Een groot voordeel is dat de gemeente de regie over de voormalige RGV-paden weer in handen krijgt. Voor inwoners van de stad is het daarmee ook duidelijker waar de verantwoordelijkheden liggen.

Rechtstreeks aandeelhouderschap
Een andere voorgestelde wijziging die moet zorgen voor meer transparantie is om de gemeente rechtstreeks aandeelhouder te maken in RGV. Wethouder Spoelstra is uit hoofde van zijn functie lid van het dagelijks bestuur van RGV. Dat betekent dat de wethouder kan worden aangesproken op zowel zijn rol als wethouder van Apeldoorn als de (vermeende) rol van bestuurder van RGV. Dit terwijl hij in werkelijkheid een maar beperkt invloed heeft op de bedrijfsvoering. Rechtstreeks aandeelhouderschap van de gemeente maakt aan deze onduidelijke situatie een einde. De financiële risico's zijn minimaal, terwijl de gemeente wel invloed kan houden op de toegankelijkheid van bijvoorbeeld recreatieplas Bussloo.

Verdere besluitvorming

Naar verwachting spreekt begin december de gemeenteraad zich uit over deze kwestie. Besluitvorming in de bestuursvergadering van RGV, waarin 27 gemeenten zijn vertegenwoordigd, wordt begin februari 2010 verwacht.

Einde persbericht.