Ingezonden persbericht


Nieuwe techniek verademing voor tandartsen en patiënten

Kokhalsneigingen bij maken gebitsafdruk verleden tijd

Gouda, 11 november 2009 - Nederlandse tandartsen kunnen een langgekoesterde wens van veel patiënten eindelijk in vervulling laten gaan: geen gedoe meer met lepels en hompen klei bij het opmeten van het gebit ter voorbereiding op het plaatsen van kronen of bruggen. De vorige maand in Nederland geïntroduceerde digitale mondscanner maakt een einde aan het vervelende en langdurige 'happen'. De snel groeiende lijst tandartsen op www.happenhoeftnietmeer.nl toont dat steeds meer Nederlandse tandartsen gebruikmaken van deze patiëntvriendelijke techniek.

Om kronen en bruggen te kunnen plaatsen, moet de tandarts eerst het gebit tot in de details in beeld brengen. Tot nu toe gebeurde dit altijd met het alom bekende 'happen'. "Iedereen die dit weleens heeft moeten doen, weet dat dit mondvullend kleibijten om een gebitsafdruk te maken, erg vervelend is, vooral voor de patiënt", vertelt de Maastrichtse tandarts Eric-Jan Royakkers, die landelijke tandheelkundige bekendheid verwierf door het geven van lezingen aan tandartsen over kronen en bruggen. "Patiënten geven regelmatig aan het benauwd te hebben. Vaak krijgen zij er zelfs kokhalsneigingen van. De nieuwe, digitale oplossing om tanden en kiezen op te meten is daarom letterlijk een verademing. Het is van deze tijd en daarmee veel comfortabeler. Bovendien is deze techniek sneller en nauwkeuriger dan het happen."

Moderne aangelegenheid
De digitale scan is een door de Verenigde Staten geïntroduceerde techniek, waarmee inmiddels honderdduizenden restauraties zijn uitgevoerd. Met de introductie van de digitale afdruk in Nederland komt ook hier langzaam maar zeker een einde aan het tijdperk van happen, gipsen afgietsels en andere arbeidsintensieve werkzaamheden. "De scanner maakt van het opmeten van de tanden en kiezen een moderne aangelegenheid", zegt Royakkers. "De berekeningen zijn door de hoogwaardige computertechniek zeer nauwkeurig, waardoor de aansluiting van kroon of brug op de tanden en kiezen optimaal is. Bovendien gaat het opmeten in één keer goed, terwijl bij de traditionele behandeling het 'happen' nog wel eens fout kan gaan en de hele procedure opnieuw moet plaatsvinden."

Het maken van de scan duurt minder dan vijf minuten. Vervolgens worden de gegevens met één druk op de knop digitaal verzonden naar het tandtechnische laboratorium. Daar kan men er vervolgens direct mee aan het werk. Royakkers: "Dat levert een enorme tijdsbesparing op; tijd die nu gestoken kan worden in de begeleiding van de patiënt. En voor die patiënt doen we het immers!"