Ingezonden persbericht



- persbericht -

Nederland heeft laagste cijfer tienermoeders ter wereld!

MTV's controversiële "16&Pregnant" vanaf 22 november in Nederland

Actrice Fajah Lourens deelt haar ervaringen als
tienermoeder voor het eerst op www.mtv.nl

Amsterdam, 11 november 2009
Nederland telde in 2008 totaal 2.553 jonge moeders onder de 20. Hiermee behoort Nederland tot het land met de minste tienerzwangerschappen ter wereld. Echter, tienermoeders worden wel vaak onterecht in een negatief hokje geplaatst en daarmee blijft het onderwerp de gemoederen bezighouden. Met de lancering van het MTV programma 16&Pregnant op 22 november wordt het onderwerp nog eens op een niet veroordelende manier belicht.

Het aantal nieuwe tienermoeders is sinds 2001 bij 19-jarigen met 24 procent gedaald. Bij meisjes jonger dan 17 jaar was de afname 43 procent. Met 5,2 geboorten per 1000 meisjes van 15-19 jaar is het Nederlandse cijfer een van de laagste ter wereld. Het overgrote deel van de daling sinds 2001 is toe te schrijven aan niet-westerse allochtonen. Het aantal niet-westers allochtone tienermoeders is tussen 2001 en 2007 fors afgenomen, van 1736 naar 779. Dit blijkt uit cijfers van de hulpverlenende organisatie voor tienermoeders FIOM.

In de westerse samenleving zijn tienerzwangerschappen een lastig onderwerp. In Amerika is de discussie over jong ouderschap nog altijd een controversieel onderwerp maar dankzij de zwangerschap van jonge moeders zoals actrice Jamie Lynn Spears is het taboe rondom tienermoeders bespreekbaar geworden. In Nederland kan actrice Fajah Lourens (bekend van GTST) hierover mee praten. Zij beviel op haar 18e van haar eerste kindje. Op www.mtv.nl kun je vanaf 22 november lezen wat haar ervaringen zijn geweest en waar zij als jonge moeder tegen aan liep.

"Ik geloof dat je als tiener moeder vaak denkt dat je alles het beste weet en dat je rijp bent voor je kindje,"zegt actrice Fajah Lourens. "Dat dacht ik destijds ook. 9 Jaar later kijk ik terug op een hele zware tijd en zie ik dat ik mijn kindje toen niet kon geven wat ik nu wel kan. Ik ben volwassen geworden; iets wat ik dacht toen al te zijn. Het is niet alleen een leuke baby die mooie Nike's schoentjes kan dragen, het is een kind dat groot wordt en totaal van je afhankelijk is. 7 jaar later kreeg ik nog een kindje en ondervond ik het verschil met toen. Nu kan ik boos worden omdat Shai (1) stout is zonder dat ik de boosheid echt voel. Jaren geleden werd ik echt boos en kreeg mijn kind alle ellende van mijn jeugd over haar heen."

In de MTV documentaire 16&Pregnant wordt dit gevoelige onderwerp op geheel eigen wijze onder de loep genomen. In de 6-delige serie volgen we verschillende tieners tijdens hun zwangerschap en de geboorte van hun baby gedurende een periode van 5 tot 7 maanden. Elk verhaal geeft op een aangrijpende manier inzicht in de vele uitdagingen die je als tienermoeder tegen komt: wel of niet trouwen, adoptie, geloofsovertuigingen, de roddels, financiële problemen, negatieve verhalen in de buurt, het behalen van je diploma of het behouden of zoeken van een baan.

"Het programma 16&Pregnant vraagt aandacht voor een onderwerp dat belangrijk is voor onze kijker en is daardoor belangrijk voor MTV. Tienerzwangerschappen hebben een grote impact op het leven van jonge mensen over de hele wereld. Dit programma is zo geproduceerd dat het noch bekritiseert noch idealiseert. Het gaat over jonge mensen die hun eigen verhaal vertellen en ons deel maken van hun ervaring," aldus Laura Vogelsang, Head of MTV.

In de eerste aflevering van 16&Pregnant volgen we de jonge cheerleader Maci, een heel ambitieus meisje met goede cijfers. Als haar verloofde Ryan geen interesse toont in hun pasgeboren baby begint Maci zich af te vragen of hun relatie stand zal houden of dat ze in is voor de grootste uitdaging van haar leven...

16&Pregnant is te zien vanaf 22 november om 19.10 uur op MTV. Daarnaast kun je op www.mtv.nl de ervaringen van Fajah Lourens lezen. Op de website www.tienermoeders.nl kunnen jonge moeders op verschillende fora met elkaar praten.
- EINDE BERICHT -

Stelt u geen prijs op berichten van MTV Networks of een van onze zenders (MTV, Comedy Central, Nickelodeon, TMF)? Graag verzoek ik u dan een email te sturen aan pers@mtvne.com onder vermelding van afmelding.