Ingezonden persbericht


11 november 2009

Drents Museum laat veenlijk onderzoeken in Bolzano

Het Drents Museum in Assen heeft de afgelopen week een bijzonder onderzoek laten verrichten naar een van de beroemde veenlijken uit de collectie. In een ziekenhuis in het noord-Italiaanse Bolzano werd het veenlijk van Zweeloo, een vrouw uit de Romeinse tijd (niet te verwarren met de Prinses van Zweeloo), aan een hernieuwd medisch onderzoek onderworpen. In 1988 zijn de stoffelijke resten al eens onderzocht in het kader van een meer algemeen onderzoek naar veenlijken uit het museum. In Bolzano bogen meerdere wetenschappers uit verschillende landen zich opnieuw over het lichaam van deze vrouw. Doel van het onderzoek is om met de modernste middelen zoveel mogelijk informatie over deze bijzondere vondst te achterhalen. In het voorjaar van 2010 worden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt.

In 1951 werd in het veen bij Zweeloo het lijk van een vrouw ontdekt. Ze werd kort na de ontdekking overgebracht naar het Laboratorium voor Anatomie en Embryologie in Groningen en daar in een bak met glycerine gelegd. In die tijd kende men nog geen betere methode voor conservering. De keuze voor glycerine is achteraf nog niet zo gek geweest. Door die behandeling is de vrouw van Zweeloo thans het enige veenlijk waarvan de huid nog zeer soepel is. Andere veenlijken die al eerder gevonden zijn, liet men eenvoudigweg indrogen, met als resultaat dat de huid verschrompelde en stijf werd. Van de vrouw van Zweeloo is een groot gedeelte van de huid bewaard gebleven en vrijwel alle botten. Bijzonder is dat de vrouw extreem korte onderarmen had. Waarschijnlijk is dat het gevolg geweest van een ziekte.

In het ziekenhuis in Bolzano is het veenlijk onderzocht in de PET-CT scan. Er zijn bovendien monsters genomen voor verder onderzoek. Voor het gehele onderzoek is een internationaal team samengesteld van wetenschappers uit verschillende landen. Onder leiding van Dr. Raffaela Bianucci van de Universiteit van Turijn werken onderzoekers van het Institute for Mummies and the Iceman in Bolzano, van het Anatomisches Institut van de Universiteit Zürich en van de School of Natural Resources van de Universiteit van Nebraska (VS) aan het onderzoek. Van Nederlandse zijde is Dr. Wijnand van der Sanden betrokken bij het onderzoek. Doel is om met behulp van de modernste technieken zo veel mogelijk informatie over dit bijzondere veenlijk boven water te krijgen. Daarbij wordt ook gebruikt gemaakt van DNA-onderzoek en wordt gekeken naar parasieten en celstructuren.

Het veenlijk van de vrouw van Zweeloo is inmiddels doorgereisd van Bolzano naar Kassel, waar later deze maand een tentoonstelling over mummies wordt geopend. In 2010 zal de vrouw van Zweeloo te zien zijn in een reizende tentoonstelling over mummies. Daarbij worden musea in Los Angeles, Boston, Philiadelphia, Houston, St. Louis, Chicago en Minneapolis aangedaan. In 2013 komt ze weer terug naar Assen en zal dan te zien zijn in een grote tentoonstelling over mummies in het Drents Museum.

//////////////////