Provincie Noord-Brabant


Gezamenlijk aanbod trainingen militaire vliegtuigen en helikopters
'Teaming Agreement' Boeing en World Class Aviation Academy

Hoogerheide , 11 november 2009, Boeing Company en de Nederlandse World Class Aviation Academy (WCAA) hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Gezamenlijk gaan zij typetrainingen voor militaire vliegtuigen en helikopters verzorgen.
Boeing en de WCAA gaan opleidingen ontwikkelen die tegemoet komen aan de opleidingsbehoeften van de luchtvaartindustrie in Nederland en ROC West-Brabant. In deze trainingen worden jaarlijks voldoende vliegtuigonderhoudsmonteurs opgeleid in het nieuwe WCAA opleidingscentrum in Hoogerheide. De renovatie van het gebouw op het Fokker terrein aan de Aviolandalaan zal naar verwachting de tweede helft van 2010 klaar zijn.
Aanvankelijk zal het team CH-47 Chinook helikopter trainingen verzorgen voor de Koninklijke Luchtmacht . Boeing stelt daarvoor aan de WCAA een CH-47 Chinook helikopter airframe als onderhouds trainings tool ter beschikking. De partners zijn van plan om het opleidingscurriculum/-pakket uit te breiden met de AH-64 Apache en niet-Boeing (gelieerde) platforms voor klanten uit de wijde regio.
"Samen met de WCAA realiseren we een capaciteit die tegemoet komt aan de groeiende vraag van onze klanten om voldoende gediplomeerde technici beschikbaar te hebben om hun vliegtuigen, conform de veiligheidseisen, operationeel te hebben", zegt Boeing International Support Systems Director of International Alliances, Steve Winkler.
"Met de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt voor vliegtuigonderhoudsopleidingen in Europa. We zijn er trots op om Boeing, met zijn jarenlange ervaring op het gebied van trainingen, als partner te hebben. Zo kan onze kwaliteit van de basis- en typetrainingen verder verbeteren. Op die manier zorgen we er voor dat we voldoende goed opgeleide mensen ter beschikking hebben, en dat is natuurlijk erg aantrekkelijk voor de luchtvaartindustrie", zegt WCAA-director Peter Huis in 't Veld.
Ook ROC West-Brabant is erg trots op het behaalde resultaat. "Deze samenwerking tussen Boeing, ROC West-Brabant en World Class Aviation Academy is een goed voorbeeld van een innovatieve samenwerking tussen Ondernemers, Onderwijs en Overheid (de drie O's). Deze samenwerking zorgt voor een positieve impuls voor de locale, regionale en landelijke economie. Samen met de EASA part 147 licentie*, kunnen wij als eerste onderwijsinstituut in Europa onze studenten de kans geven op een wereldwijde carrière in het vliegtuigonderhoud", aldus voorzitter van de Raad van Bestuur van ROC West-Brabant, Rob Franken.
De provincie Noord-Brabant is eveneens verheugd over de samenwerking tussen World Class Aviation Academy, Boeing en ROC West-Brabant. Gedeputeerde Economie Lily Jacobs: "Vooral in economische moeilijke tijden zoals nu, is het goed en belangrijk te investeren in innovatie, onderzoek, goed opgeleid personeel en de samenwerking tussen ondernemingen, onderwijs en overheden. Wij zijn zeer verheugd dat Boeing en de World Class Aviation Academy hebben besloten op deze lokatie in Brabant te investeren. Deze vorm van samenwerking leidt tot innovatie, die direct in praktijk kan worden gebracht, waardoor zaken doen in Brabant een vermenigvuldigingseffect teweeg brengt."
Boeing is een grote leverancier van een volledig pakket aan opleidingen en activiteiten voor missie systemen, 'state of the art' luchtvaartmedewerkers en onderhouds trainings tools, opleidingscentra en services, inclusief het leveren van instructeurs, cursus materiaal en logistieke planning.
Boeing Integrated Defense Systems (IDS), een onderdeel van The Boeing Company, is wereldwijd een van de grootste bedrijven in de militaire lucht- en ruimtevaartindustrie. IDS is gespecialiseerd in innovatieve, hoogwaardige klantgerichte oplossingen en is wereldwijd de grootste en meest veelzijdige producent van militaire vliegtuigen.
Het hoofdkantoor van IDS staat in St. Louis (USA) en het bedrijf heeft een omzet van $32 miljard en 70.000 medewerkers wereldwijd.


* Part 147
De veiligheid van de Europese luchtvaart is geregeld in de Europese luchtvaartwetgeving. Deze Europese luchtvaartwetgeving wordt uitgegeven, beheerd en gecontroleerd door de European Aviation Safety Agency (EASA), onderdeel van de Europese Commissie, en is verdeeld in een aantal hoofdstukken: "Parts". De eisen waaraan een opleidingsinstituut moet voldoen is beschreven in Part (hoofdstuk) 147, de inhoud van de opleiding (eindtermen en vaardigheden) staan beschreven in de Part 66. Dit is binnen heel Europa gelijk

---


Noot aan de redactie,