Ingezonden persbericht


Persbericht - november 2009

Lokaal 01_Breda | Kloosterlaan 138 | 4811 EE Breda | breda@lokaal01.nl Meer informatie: Frederik Vergaert | 076-514 1928 | frederik@lokaal01.nl

Begin november ontving Lokaal 01_Breda bericht van de Mondriaan Stichting. De aanvraag voor 2010 is gehonoreerd met 150.000,-. Lokaal 01 wordt gewaardeerd om haar internationale blik, actuele thema's en de plannen om de organisatie scherper te positioneren.

De Mondriaan Stichting geeft in haar brief aan dat de meerwaarde van het programma van Lokaal 01 haar internationale karakter is. Lokaal 01 onderhoudt een internationaal netwerk van samenwerkingspartners en studenten en volgt de debatten over de landsgrenzen heen. Uitdagingen voor 2010 zijn het naar buiten toe scherper stellen van de profilering van de organisatie.

Lokaal 01 is in 2009 gestart met een nieuwe opzet van het programma. De tentoonstellingen belichten bepaalde thema's of kunstenaars vanuit verschillende invalshoeken. Het publiek heeft over een langere periode de mogelijkheid om de activiteiten van Lokaal 01 te bezoeken. De indeling van het gebouw is aangepast waardoor de ontvangst en de informatievoorziening is verbeterd. Bovendien treedt het programma regelmatig buiten de deuren van Lokaal 01.

In 2010 participeert Lokaal 01 met programma's tijdens de Cultuurnacht, Breda Photo en Graphic Design Festival. Daarnaast wordt een project gestart rond jonge en oudere generatie kunstenaars en hun positie in de maatschappij. In het najaar is een samenwerkingsproject met twee organisaties uit Londen gepland waar zowel de voorbereidingen rondom de Olympische Spelen in deze stad als het medium tekenen aan bod zullen komen.

Lokaal 01 kan met de toekenning van de Mondriaan Stichting een bijdrage blijven leveren aan het culturele leven in Breda en de ontwikkelingen in de provincie (zoals Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018). De organisatie zet zich in om in de stad Breda de (internationale) kunsten en debatten voor een breed publiek toegankelijk te maken. Gemeente Breda en Provincie Noord-Brabant hebben hun mogelijke ondersteuning voor 2010 nog niet bekend gemaakt.

Lokaal 01_Breda is één van de 26 organisaties die in 2010 een bijdrage ontvangt van het landelijk fonds voor de beeldende kunst de Mondriaan Stichting. De bijdragen variëren van 25.000 tot 200.000 per jaar. In Noord-Brabant zijn naast Lokaal 01 (Breda) ook KOP (Breda), Fundament (Tilburg) en Onomatopee (Eindhoven) beoordeeld als een meerwaarde voor het kunstklimaat in Nederland.

Lokaal 01, 2009.




Ingezonden persbericht