Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
11 november 2009


--Persbericht-

Oost Gelre scoort goed op digitale dienstverlening

Op 9 november zijn de resultaten en ranglijsten van het Jaaronderzoek 2009 van Overheid.nl Monitor bekend gemaakt. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is onderzocht welke overheidsorganisaties het beste scoren op elektronische dienstverlening. In de categorie gemeenten levert Oost Gelre een goede prestatie door te stijgen naar de 36e plaats op de landelijke ranglijst.

Overheid.nl Monitor vergelijkt websites van onder andere gemeenten met elkaar op basis van een vragenlijst. Deze vragenlijst beoordeelt de websites op het gebied van standaarden, transparantie (openbaarheid van overheidsinformatie), dienstverlening, de burger centraal, interactieve verwijzingen en toegankelijkheid. Op basis hiervan wordt jaarlijks een landelijke ranglijst opgesteld, waar Oost Gelre dit jaar op de 36e plaats staat. Op de landelijke lijst van gemeenten van vergelijkbare grootte staat Oost Gelre op de elfde plaats.

Dienstverlening en transparantie
De gemeente Oost Gelre scoort vooral goed op de onderdelen dienstverlening (76%) en transparantie (53%). De score voor digitale dienstverlening is voornamelijk te herleiden naar het Digitaal Loket dat Oost Gelre vanaf dit voorjaar in gebruik heeft genomen. Burgers en bedrijven kunnen hier informatie vinden over veel producten en diensten, inclusief aanvraagformulieren. Steeds meer producten kunnen dan ook online aangevraagd en betaald worden door gebruik te maken van het inloggen met Digid. In het loket zijn de producten volgens een bepaalde standaard gepubliceerd, waardoor ze ook gevonden kunnen worden als men bij een andere overheid zoekt. De transparantie uit zich met name doordat Oost Gelre op haar website veel informatie publiceert over en van het bestuur, zoals verslagen van vergaderingen, begrotingen, burgerjaarverslagen en de onderzoeken van de Rekenkamer.

De score van Oost Gelre en andere gemeenten en overheidsorganisaties is te bekijken op http://monitor.overheid.nl.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan Marlies Ten Tije, afdeling Communicatie, tel. 0544 - 39 34 85.


-----------------------
VERTROUWELIJK

---- --