Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 11 november 2009

Amersfoort tweede in verkiezing Kunststad van het Jaar

De gemeente Amersfoort is als tweede geëindigd in de verkiezing 'Kunststad van het Jaar'. Met een verschil van één punt werd verloren van de gemeente Delft. De verkiezing maakt deel uit van de landelijke Kunstweek.

De verkiezing wil Nederlandse gemeenten stimuleren beeldende kunst onder de aandacht te brengen. De gemeente die relatief het meest doet om de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten, krijgt de eretitel. Amersfoort hoorde bij de laatste tien genomineerden die op 10 november in Haarlem de uitslag te horen kregen.

Kunst in de openbare ruimte
De jury heeft bij haar beoordeling vooral gelet op de rol van beeldende kunst in de gemeente, in het bijzonder de kunst in de openbare ruimte. Amersfoort heeft daarbij hoge ogen gegooid met de KunstKijkRoute en de KunstVaarRoute. De KunstKijkRoute bestaat al vijftien jaar en trekt maandelijks vele bezoekers. Elke derde zondag van de maand staan de deuren open van 45 ateliers en 10 galeries, waarbij recent werk van beeldend kunstenaars bekeken kan worden. De KunstVaarRoute is een uniek initiatief waarbij langs een vaarroute door de stad kunstwerken die voor dit evenement zijn gemaakt, aan het publiek worden getoond. Naast beide evenementen heeft Amersfoort in haar inzending ook vooral de musea en het Cultuurlint onder de aandacht gebracht.

Kunstweek
De Kunstweek staat voor de collectieve promotie van beeldende kunst en wil de belangstelling voor beeldende kunst in het algemeen en de bekendheid van Nederlandse beeldend kunstenaars in het bijzonder vergroten.

Noot voor de redactie,