Ingezonden persbericht


Drachten, 11 november 2009

P E R S B E R I C H T Gezondheid/binnenland/bouw/economie/recht

Bouwregels nooit aangepast aan TNO-rapport 2003

Bouwbeluit beperkt afweer tegen griep

Mensen hebben twee tot drie keer meer frisse lucht nodig dan het Bouwbesluit vraagt voor de bouwvergunning en voor bestaande situaties. De bouwregels lopen jaren achter bij internationale wetenschappelijke inzichten, waaronder een TNO rapport uit 2003. Donderdag vergadert de vaste commissie WWI van de Tweede Kamer over bouwregelgeving, ventilatie en gezondheid.

'Twee tot drie keer extra frisse lucht is normaal al nodig voor een goede gezondheid en nu zeker voor het verhogen van de weerstand tegen griep, ook de Mexicaanse griep' zegt bouwpatholoog Abele Reitsma, die gespecialiseerd is in het onderzoeken van bouwkundige verborgen gebreken. 'Dat ventileren belangrijk is voor het verhogen van de weerstand en het voorkomen van besmetting is algemeen bekend' zegt Reitsma. 'Uit het TNO-rapport van 2003 blijkt dat dit bijvoorbeeld belangrijk is bij het koken op een gasfornuis, omdat hierbij stikstofdioxide NO2 vrijkomt dat de afweer van het longsysteem vermindert. Bij de Mexicaanse griep vormen de luchtwegen juist een belangrijk aandachtspunt'.

Irritatie aan luchtwegen

Het Bouwbesluit vraagt per persoon 7 liter frisse lucht per seconde. Deze eis gaat uit van een CO2-gehalte van maximaal 1200 ppm in de binnenlucht. Dit komt overeen met 0,12 volumeprocenten. Volgens een internationale wetenschappelijke werkgroep, ISIAQ-CIB Task Group TG 42, moet dit veel strenger: 14 tot 42 liter per seconde per persoon en maximaal 600 ppm CO2. Het CO2 maximum bedraagt 600 ppm voor mensen met een aandoening of intolerantie, volgens TNO rapport 2003-GGI-R057. Het maximum bedraagt 700 ppm voor ouderen vanaf 55 jaar en kinderen en jeugd tot 20 jaar. Voor gezonde volwassenen van 20 tot 55 jaar is het maximum volgens TNO 800 ppm. Vanaf 600 à 700 ppm kan irritatie ontstaan aan ogen en luchtwegen. 'VROM gaat dus voor de bouwregels teveel uit van het percentage tevreden gezonde volwassenen in plaats van het percentage kwetsbaren of gehinderden' vindt Reitsma.

Bewust beleid
De ontoereikende eis in het Bouwbesluit was volgens Reitsma al bij de eerste publicatie van het Bouwbesluit, in 1991, bewust beleid. 'Het was duidelijk dat de overheid zich terugtrok en niet meer wilde regelen dan strikt noodzakelijk was' Dit was een uitvloeisel van het Actieprogramma Deregulering (Woning)bouwregelgeving uit 1983. Het bewuste beleid blijkt volgens Reitsma ook uit een advies van de Gezondheidsraad uit 1984. 'De overheid zorgde alleen voor de afvoer van geurtjes afkomstig van mensen, omdat alleen deze bron van luchtverontreiniging onvermijdbaar zou zijn. De overheid vond dat marktpartijen verantwoordelijk waren voor het terugdringen van andere bronnen van vervuiling van binnenlucht.'

Kantines
Voor een gezond binnenklimaat moet een opdrachtgever hogere eisen stellen dan de bouwvergunning. Het probleem blijft volgens Reitsma niet beperkt tot woningen, maar geldt bijvoorbeeld ook voor de semi-professionele horeca en verblijfsrecreatie, zoals kantines, vergaderzaaltjes, groepsaccommodaties en sportgebouwen. 'Bewoners doen er goed aan ventilatieroosters en klepraampjes open te zetten. Ook is het belangrijk om ventilatieroosters en filters elk jaar goed schoon te maken'.

Keuringen
Reitsma vindt dat controlemetingen van de ventilatie standaard onderdeel moeten gaan uitmaken van elke aankoopkeuring en opleveringskeuring. De keurmeester moet het meetresultaat dan toetsen aan documenten zoals bestek, tekeningen en bouwvergunning. Bovendien vindt hij dat minister Van der Laan met spoed de bouwregels moet aanpassen.




Ingezonden persbericht