Fundament afvaloven op losse schroeven

Dongeradeel en Dantumadeel zetten discussie over nut en noodzaak afvaloven op scherp

Doordat Dongeradeel en Dantumadeel uit Omrin stappen staat het fundament van de afvaloven in Harlingen op losse schroeven. Dat is de conclusie die door een eigen rapport van de Friese gemeenten naar voren komt.

PricewaterhouseCoopers (PWC), het onderzoeksbureau dat in opdracht van de Friese gemeenten de haalbaarheid van een afvaloven in Friesland onderzocht meldde in 2007 dat een zeer belangrijk risico een mogelijk gebrek was aan te verwerken afval. Daarnaast concludeerde PWC nog een risico, namelijk:
"Een ander belangrijk punt in de hoeveelheid door Omrin te verwerken huishoudelijk afval is de solidariteit onder de Friese gemeenten. In de ADL-rapportage* wordt ervan uitgegaan dat de Friese gemeenten voor onbepaalde tijd het huishoudelijk afval laten verwerken door Omrin. Wanneer echter één of meerdere gemeenten hiervan afzien (zie in deze de gemeente Smallingerland) staat het fundament onder de REC op losse schroeven."
Deze belangrijke passage in het onderzoeksrapport zal binnen de gemeenten voor veel commotie gaan zorgen, verwacht Hans Gillissen, woordvoerder van de stichting afvaloven Nee "De bouw van een eigen afvaloven in Friesland zal door de gemeenten in heroverweging moeten worden genomen nu blijkt dat het fundament onder de oven is weggeslagen. Daarvoor in de plaats zal de discussie moeten starten over het nut en de noodzaak van een eigen afvaloven, de risico's voor het milieu hiervan en de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de gemeenten hebben om recycling en hergebruik daadwerkelijk en serieus te stimuleren. Mochten gemeenten dat niet doen, dan nemen ze niet alleen de burgers niet serieus maar vooral ook zichzelf niet ."

De stichting die al jaren strijd tegen de komst van de afvaloven voelt zich gesterkt door het besluit van Dongeradeel en Dantumadeel. "We hebben alle gemeenten structureel geïnformeerd over de risico's van een eigen oven. Dantumadeel en Dongeradeel hebben dit zelf ook ingezien. Met name Algemeen Belang Dongeradeel heeft serieus werk gemaakt van de informatie. Pieter Braaksma van Algemeen Belang Dongeradeel is erin gedoken en heeft geconcludeerd dat de afvaloven een uiterst riskante onderneming is en dat ook de gegevens die Omrin produceert niet kloppen. Hij heeft zich er hard voor gemaakt en laten zien wat het een gemeente extra kost en welke financiële risico's zij loopt door bij Omrin te blijven."

De gemeenten Dantumadeel en Dongeradeel stappen per 1 januari 2011 uit Omrin. Beide gemeenten vinden de investeringen van de afvaloven in Harlingen een te groot risico. Die investering bedraagt inmiddels meer dan 150 miljoen euro. Maar beide gemeenten verwachten ook dat door de bouw de nu al aanwezige verbrandingsovercapaciteit nog groter wordt. Dantumadeel en Dongeradeel zullen het afval openbaar gaan aanbesteden waarbij deze gemeenten veel goedkoper uit zullen zijn dan bij Omrin. Omrin zal een tarief van 109,5 euro per ton gaan hanteren voor het verbranden, mocht de afvaloven in bedrijf worden genomen. Gemiddeld is het tarief in Nederland momenteel 60 euro per ton. Momenteel hanteert Omrin nog een tarief van 130 euro per ton. Daar komt bij dat het nog lang niet duidelijk is of de oven in gebruik mag worden genomen, gezien de vele juridische procedures die nog tegen de afvaloven lopen.
In 2007 stapte Smallingerland al uit Omrin. Die gemeente levert al een tijd het afval aan HVC in Alkmaar.
* Rapport van het eerste haalbaarheidsonderzoek van de Harlinger afvaloven door het bureau Arthur D. Little.
---


Noot voor de redactie: (