Partij van de Arbeid

DenHaag, 11 november 2009

Vragen van de leden Smeets en Tang (beiden PvdA) aan de minister van Economische Zaken

over de kritiek van de NVB op de staatsgarantie


1. Bent u bekend met het artikel 'Kritiek banken op staatsgarantie'?{1}


2. Deelt u de mening van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die aangeeft dat 'de garantieregelingen van de overheid ook niet aansluiten bij de praktijk van banken'?


3. Hoe is het mogelijk dat de NVB van mening is dat de staatsgaranties pas goed tot hun recht komen als de economie weer aantrekt?


4. Welke waarde heeft de 'gemeenschappelijke verklaring' van 26 oktober jl, waarin banken, participatiemaatschappijen en de minister van Economische Zaken de gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen bij het overbruggen van de economische recessie?


5. Komt het midden- en kleinbedrijf niet steeds meer in het nauw als de banken zich blijven opstellen als onwillige partner?


6. Is het waar dat regels met betrekking tot het gebruik van GO-regeling nog niet zijn aangepast aan de praktijk? Zo neen, waarom zijn deze regels nog niet aangepast?


7. Onder welke voorwaarden kunnen herfinanciering en bankgaranties onder de staatsgarantie vallen?


8. Hoe kan volgens u het aansprekende boegbeeld, die aan de Taskforce Kredietverlening wordt verbonden, bijdragen aan een verdere verbetering van de kredietverlening door banken?

{1} Het Financieele Dagblad, 11 november 2009