Gemeente Winterswijk


Snellere en betere hulp voor jongeren in de Achterhoek

De gemeenten in de Achterhoek en de provincie gaan intensief samenwerken om jeugd met problemen beter en sneller te helpen. De gemeenten gaan hard verder werken aan het optuigen van de Centra voor Jeugd en Gezin. Daar kunnen ouders en jeugd terecht voor vragen over opgroeien en opvoeden en voor daadwerkelijke hulp. Ook zijn de gemeenten bezig met het opzetten van lokale zorgnetwerken en wordt gewerkt aan het verbeteren van de coördinatie van de zorg. De provincie werkt de wachtlijsten binnen de jeugdzorg weg en regelt snelle hulp bij kindermishandeling. Deze en andere afspraken staan in het convenant dat de provincie en de gemeenten ondertekenen op 12 november in Ulft.

Een ander gemeenschappelijk doel is het ondersteunen van jongeren die uit een instelling voor jeugdzorg komen. Maar al te vaak vallen zij in een gat, met alle risico's van terugval van dien. Ook het regionale project om het alcoholgebruik door jongeren terug te dringen krijgt eveneens intensieve aandacht van de gemeenten. De provincie stelt geld beschikbaar voor gemeentelijke projecten op dit gebied. Bij de ondertekening verzorgen jongeren de feestelijke omlijsting.

Groei
Sinds 2005 is de provincie verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Vanaf dat jaar is het gebruik van jeugdzorg gegroeid met zo'n 40%. Dat duidt er op dat er steeds meer behoefte is aan professionele zorg voor jongeren. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het jeugdbeleid, dat behoefte aan jeugdzorg deels zou moeten verminderen. Goede voorzieningen voor jongeren en opvoeders, activiteiten en mogelijkheden voor de jeugd om zich op een min of meer normale manier te ontwikkelen staan daarbij centraal. Hoe beter het gemeentelijke jeugdbeleid en de provinciale jeugdzorg op elkaar zijn afgestemd, hoe beter voorkomen kan worden dat jongeren in problemen terecht komen die te groot zijn om zonder hulp op te lossen. Vanuit dat principe hebben gemeenten en provincie de handen ineen geslagen.

Resultaten
Vier jaar geleden hebben zij het eerste convenant gesloten. Dat heeft veel resultaten opgeleverd. Zo hebben alle scholen in het gebied nu een zorgadviesteam, met medewerking van Bureau Jeugdzorg. In deze teams worden leerlingen besproken die ernstige problemen hebben of dreigen te krijgen. Indien nodig krijgt de leerling zorg op maat. Een ander resultaat is de aansluiting van de gemeenten bij de verwijsindex, een registratiesysteem dat moet helpen om behoefte aan zorg en samenwerking eerder in beeld te krijgen.