Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 11 november 2009

Minder management bij gemeente, lagere belasting voor Rotterdammers

Met een voorstel om de gemeente Rotterdam eerst zelf op personeelsgebied de broekriem aan te laten halen, willen de PvdA, het CDA en GroenLinks in 2010 maar liefst 10 miljoen besparen. Met dat extra geld willen de partijen de voorgestelde lastenverzwaring, zoals de afvalstoffen heffing en de parkeerbelasting voor Rotterdammers ongedaan maken. Uitgangspunt van het idee is om het natuurlijke verloop van alle beleids- en managementfuncties selectief te hervullen. PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst:"De gemeente moet het goede voorbeeld geven en de broekriem aanhalen. Dat maakt de gemeente Rottterdam, net als veel Rotterdamse ondernemers, alleen maar vindingrijker in deze tijden van recessie. Ons voorstel levert bovendien hardwerkende Rotterdammers lagere lasten op. Die steun in de rug hebben ze echt verdiend."

Het aantal medewerkers van de gemeente is de afgelopen jaren gestegen, ten opzichte van 2007 met 10%. Bij de begrotingsbehandeling wordt het verzoek gedaan om het aantal medewerkers met 2,6% te laten stijgen. Het voorstel van de PvdA, CDA en GroenLinks wil die 2,6% terug brengen naar 1% door het natuurlijk verloop van management- en beleidsfuncties selectief te hervullen. Uitvoerende functies worden uitgezonderd. Karen Duijs, fractievoorzitter CDA: "Voor ons is belangrijk dat voor Rotterdammers de parkeertarieven niet duurder worden en dat winkels niet te maken krijgen met extra duur parkeren op straat. Dat is slecht voor de economie."

PvdA, CDA en GroenLinks willen een selectieve hervulling van openvallende vacatures, waardoor er meer dan voldoende mogelijkheid zal blijven om talent nog steeds de kans te geven bij de gemeente Rotterdam te gaan werken. De opbrengst van deze selectieve personeelsreductie zal in 2010 10 miljoen euro zijn. Hiermee kan de voorgestelde stijging van de afvalstoffenbelasting (4 miljoen) en de parkeerbelasting (6 miljoen) teruggedraaid worden. Dit voorstel wordt morgen tijdens de begrotingsbehandeling in de Raad ingediend.

Anneke Verwijs, fractievoorzitter GroenLinks:" Juist in deze moeilijke tijden kunnen we het onze organisaties, die wij zien als belangrijke partners in de stad, niet vragen in te leveren zonder zelf ook die bereidheid te tonen. Daarom steunen wij dit voorstel, net zoals wij ons hard hebben gemaakt voor het repareren van de meest pijnlijke gevolgen van de subsidiekortingen bij maatschappelijke organisaties." Van Heemst: "Er liggen stevige plannen voor de stad en mooie visies voor de toekomst klaar. Rotterdam ligt op koers en dus draait het de komende jaren om uitvoering, uitvoering en nog eens uitvoering. Het is de hoogste tijd voor minder managers en minder plannenmakers."